Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.07.2018.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

Hapšenjem skrivaju genocid!

Komemoracija i parastos za 38.010 pravoslavnih Srba - žrtava ustaškog terora u kompleksu logora Gospić-Jadovno Pag, održana je u subotu, pred više hiljada potomaka i poštovalaca žrtava iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Slovenije. Ali, ovaj događaj ostao je u senci višesatnog zadržavanja tri autobusa sa hodočasnicima iz Banjaluke na granici između BiH i Hrvatske i hapšenja penzionisanog pukovnika Vojske Republike Srpske Daneta Lukajića (67).

pixabay.com
 

Kako je javio HRT, on je uhapšen zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača kod Banjaluke u septembru 1992. godine. Kako "Vesti" saznaju, Lukajića je uhapsilo pet policijskih inspektora MUP Hrvatske koji su ciljano zbog toga stigli iz Zagreba.

Takođe, Lukajić nije uhapšen na graničnom prelazu Ličko Petrovo Selo, kako je većina medija objavila, već je konvoj hodočasnika iz Banjaluke zaustavljen nekoliko metara pošto su zvanično prošli bosansko-hrvatsku granicu.

- Tih pet policajaca iz Zagreba su zaustavili autobuse i ciljano tražili Lukajića. Ubacili su ga u automobil i otišli - saznaju "Vesti".

Stravične brojke zaklanih

Predsednik Udruženja Jadovno 1941. Dušan Bastašić je govoreći na devetoj komemoraciji žrtvama logora Jadovno, istakao da se i danas malo zna o stradanju u ovom logoru za vreme NDH.
- U logoru je, prema istraživanjima, za samo 132 dana nastradalo 38.000 Srba i 2.000 Jevreja, kao i jedan broj antifašista. Teško je zamisliti tu brojku. To su vam dve pune beogradske Arene, strašna brojka. Do 2010. godine znali smo za samo dva mesta stradanja, dve kraške jame, a do sada smo uspeli da nađemo 11 jama. Kod njih pet postavili smo pet krstova, a postavićemo i šesti - kazao je Bastašić.

- Navodno je reč o nekoj tajnoj istrazi koja je vođena protiv njega. Svi znamo da je to potpuna laž i nadamo se da će uskoro ponovo biti sa svojom porodicom i prijateljima. Ne želim da budem previše oštar prema hrvatskim vlastima, ali je zaista mnogo nelogičnosti oko ovog hapšenja. Najpre, ovaj skup je bio prijavljen i nekoliko dana unapred se sve znalo, pa je jako čudno zbog čega je to hapšenje tempirano baš kada je dolazio na komemoraciju, a ne ranije, jer on je često boravio u Hrvatskoj, ili, u krajnjem slučaju, po završetku ovog tužnog događaja. Plašim se da, pošto komemoraciji nastradalim Srbima u Jadovnu iz godine u godinu prisustvuje sve više mladih, da se šalje poruka, da odlasci u Jadovno više nisu bezbedni - kaže predsednik Udruženja Jadovno 1941 koje je organizovalo komemoraciju Dušan Bastašić.

Penzionisani general VRS i predsednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić kaže za "Vesti" da je reč o očevidnoj provokaciji hrvatskih vlasti s dvostrukim ciljem.

- Sve je više detalja o ustaškim zločinima iz Drugog svetskog rata koje Hrvatska na svaki način pokušava da prikrije. Na ovaj način je poslata poruka da se odaje pošta ubijenima u logorima pre 77 godina, a eto, Hrvatska hapsi zločince iz logora koji su postojali u poslednjem ratu. Čak je objavljeno da je on bio komandant tog logora što nije tačno jer je imao zaduženje organa bezbednosti. Boračka organizacija RS je spremna i sposobna da u slučaju eventualnog sudskog postupka dostavi sva dokumenta i svedoke kojim će se dokazati da je uhapšen čovek koji nije počinio nijedan ratni zločin - naglašava Savčić.

Neka Bosna hapsi hrvatske ubice

Savčić potvrđuje da je pukovnik Lukajić bio angažovan u logoru Manjača, ali kao organ bezbednosti i da je sve činio da se svi incidenti spreče, a odgovorni kazne.

- Ne kažem da nije bilo incidenata prilikom transporta zarobljenika do Manjače, ali zatvorske vlasti za tako nešto ne mogu biti odgovorne. Pukovnik Lukajić je uostalom o svim svojim saznanjima, uključujući i naredbe koje je potpisivao, svedočio pred više lokalnih sudova, uključujući i Haški tribunal. Ne postoji nijedan svedok ili dokument koji ga dovode u vezu sa bilo kakvim zločinom. Upravo suprotno, sve ukazuje da je svoj posao radio veoma stručno i profesionalno i u skladu sa svim međunarodnim zakonima i odredbama - naglašava general Savčić.

On postavlja pitanje da li hrvatsko Državno tužilaštvo pokušava da "parira" Tužilaštvu za ratne zločine Srbije.

- Ukoliko Hrvatska smatra da je nadležna da istražuje događaje u drugim državama, znači li to da pravosuđe BiH ili Srbije sada može da hapsi i osumnjičene za zločine u Gospiću, Karlovcu i mnogim drugim hrvatskim gradovima? - pita predsednik BORS-a.
Hapšenje je kao nedopustivo ocenio i Milorad Dodik, koji je dodao da "Hrvatskoj očigledno smeta obeležavanje Dana sećanja na žrtve u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag".

"Euforija ustaštva"

Organizacija starešina Vojske Republike Srpske traži od institucija Republike Srpske i institucija Bosne i Hercegovine da energično protestuju kod hrvatskih vlasti i da je postupak Zagreba "izraz euforije ustaštva koje je snažno okupiralo sve segmente društva".
Oni podsećaju da je na istovetan način uhapšen Mile Dakić po povratku iz Banjaluke s Međunarodne konferencije o Jasenovcu. Dakić je proveo skoro dve godine u zatvoru odakle je pušten bez ikakvog dokaza o krivici.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online