Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 04.11.2016.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Pozadina žestokog sukoba Sarajeva i Zagreba: Rat zbog Dodika

Hapšenje desetorice bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane u Bosni i Hercegovini izazvalo je negodovanje u susednoj Hrvatskoj, tišinu u Srbiji, ali i u Banjaluci, iako se radi o osumnjičenima koji se terete za zločine nad Srbima.

Srna
General Željko Šiljega

Hrvatski sabor je zbog hapšenja imao burnu sednicu, poslanici su zatražili i vanrednu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, a generalno se postavlja pitanje šta su radile hrvatske bezbednosne službe kada su svi zvaničnici, počev od predsednice do premijera, zatečeni hapšenjem.

Činjenica da je do njega došlo u ponedeljak, svega dva dana nakon što je premijer Andrej Plenković boravio u zvaničnoj poseti susednoj BiH, čita se i kao posebna poruka novoizabranom čelniku hrvatske vlade i zvaničnom Zagrebu.

Grabovac: Ništa im ne verujem

Predsednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Srpske Marko Grabovac ne veruje da će pravosuđe BiH procesuirati desetoricu pripadnika HVO, zbog bliskosti hrvatske i bošnjačke političke elite.

Bivši general HVO Željko Šiljega smatra da je krajnji cilj hapšenja bio "prikazati da je Herceg-Bosna zločinačka tvorevina".

- Poruka je to i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću - obećavate da ćete pomoći Hrvatima u BiH, a ne možete - rekao je Šiljeg za "Globus".

Deo analitičara smatra da je reč o osveti Sarajeva jer je lider Hrvata u BiH Dragan Čović poslednjih meseci u savezu sa Miloradom Dodikom, a protiv Federacije. Čović nije kritikovao referendum o Danu Republike Srpske, podržavao je zahteve Banjaluke prema Sarajevu, dok na drugoj strani Srbi nemaju ništa protiv da i bosanski Hrvati dobiju svoj posebni entitet.

Postoji i mišljenje da je hapšenje posledica i promene odnosa na spoljnom planu.

Srna
Hrvatska uzbuna: Plenković i Čović

- Naprasna hapšenja Hrvata u BiH i sve povišeniji tonovi na relaciji Zagreb-Sarajevo pokazuju da Hrvati i Bošnjaci više nemaju interes da vezuju zastave jer su njihove centrale u Vašingtonu i Briselu u rasulu - kaže analitičar Dragomir Anđelković.

Hrvatski arhivi

Predsednik Asocijacije hrvatskih generala Pavao Miljevac tvrdi da ove "optužnice pokreće Sarajevo na zahtev Banjaluke".
- Sada se pojavio dokument da je Sarajevo još 2014. poslalo u Zagreb zahtev za međunarodnu pravnu pomoć u tom slučaju, ali je stvar stavljena pod tepih. Očigledno da ništa nije učinjeno - rekao je Miljevac.
On kaže da je "osnovni problem sa tim optužnicama da su podignute na osnovu dokumenata iz hrvatskih arhiva, koji su poslati u Sarajevo bez kontrole".

On smatra da se muslimanska elita našla u raskoraku između Vašingtona i Brisela, te da razmišlja o geopolitičkoj preorijentaciji.

- To što je počelo da se događa na relaciji Sarajevo-Zagreb još ćemo gledati u budućnosti. To neprincipijelno savezništvo protiv Srba počeće da puca i u BiH i na Kosmetu, što je za nas mnogo povoljnije - dodaje Anđelković.

Plenković se žali EU i NATO

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je juče da su krivični postupak i hapšenje desetorice pripadnika HVO-a u Orašju, očigledno pripreman duže vreme, kao i da je indikativno vreme realizacije.
"HVO je u teškim vremenima agresije u BiH osigurao zaštitu Hrvata u BiH, kao i njen suverenitet. Hrvatska Vlada učiniće sve da spreči pokušaje revizije istorijskih događaja", kaže Plenković, umirujući hrvatsku javnost i informacijom da je vlada o celom slučaju obavestili i partnere iz EU i NATO. Zagrebački mediji upozoravaju da bi "hrvatska Vlada mogla imati još veći problem ako Tužilaštvo BiH aktivira optužnicu protiv aktuelnog ministra odbrane Damira Krstičevića, koji je pod istragom zbog zločina na području Mrkonjić Grada 1995. godine i to po komandnoj odgovornosti".
Uhapšeni pripadnici HVO terete se da su od aprila 1992. do jula 1993. učestvovali u zločinima nad srpskim stanovništvom na području Orašja. Sud im je odredio jednomesečni pritvor kako bi predupredio da pobegnu, s obzirom na to da imaju i hrvatsko državljanstvo, ali i da ne bi mogli da utiču na svedoke. Posle ove akcije hrvatski branitelji dodatno su uplašeni da je ovo tek početak i da se veći broj Hrvata nalazi na optužnicama BiH za ratne zločine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.11.2016. 21:57
HVO je u teškim vremenima agresije u BiH osigurao zaštitu Hrvata u BiH, kao i njen suverenitet?????? Koje lazi? Ma*jku vam hebem pa vi ste napravili agresiju nad Srpskim narodom. Od B. Broda do Doboja ste imali HVO, Zenge,HSP i dr. I tako ste izazvali rat, ub*ijajuci srpske civile dok srbi nisu imali vojsku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online