Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.06.2018.
13:39
Vestionline, Tanjug A

Senakopulos: Sporazum još uvek ne postoji

U očekivanju telefonskog razgovora premijera Grčke i Makedonije, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, koji bi trebalo da potvrde dogovor o novom imenu Makedonije, zvanična Atina poručuje da dogovora neće biti ako ne bude prihvaćeno ime za opštu upotrebu (erga omnes) i ako zvanično Skoplje ne izvrši ustavnu reformu.

Tanjug/AP
Grčka i Makedonija još uvek u pregovorima

Telefonski razgovor dvojice premijera najavljen je za danas.

Senakopulos je u intervjuu za grčku tv Epsilon rekao da u ovom trenutku sporazum ne postoji, izbegavši pritom da iznese više detalja o mogućem rešenju višedecenijskog spora Grčke i Makedonije.

- Dok se sve ne dogovori, ništa nije dogovoreno. Dakle, sve je još u pregovorima. Međutim, sa potpunom sigurnošću mogu reći da su važni erga omnes i ustavne promene, odnosno da su to osnovni preduslovi za bilo kakav sporazum sa bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom - rekao je Senakopulos.

Istakao je da je reč o sporazumu koji nije jednostavan i da će o njemu konačnu odluku doneti političari.

Sporazum, kazao je, sadrži mnoštvo tehničkih, pravnih i političkih pitanja koja obe strane treba veoma pažljivo da prouče.

- U ovom trenutku nema dogovora. Kada se postigne dogovor, razmotrićemo sve aspekte, sve detalje. Objavićemo sporazum, obavestiti političke lidere, obavestiti grčki narod, a onda ćemo imati jasnu diskusiju o svim aspektima, svim detaljima i svim pitanjima koja se odnose na sporazum - rekao je portparol grčke vlade.

On je odbio da odgovori da li Grčka prhvata identitet makedonskog jezika.

Ponovio je reči šefa grčke diplomatije da je "makedonski jezik prepoznat od 1977. godine u Ujedinjenim nacijama tokom vladavine Konstantinosa Karamanlisa".

Senakopulos je istakao da ne želi da predviđa ishod pregovora, koji su trenutno na nivou premijera, preneo je makedonski portal Fokus.

Upitan da komentariše stav makedonskog predsednika, Đorđa Ivanova, koji se protivi predlogu novog imena za opštu upotrebu, portparol grčke vlade je rekao da se to može posmatrati i iz drugog ugla.

U Makedoniji u međuvremenu  nije bilo komentara na izjavu predsednika Ivanova, koji je rekao da ostaje pri stavu i da ne prihvata rešnje spora oko imena koje bi bilo za opštu upotrebu.

"To znači da ne bi stavio potpis na međudržavni sporazum dve zemlje", prenosi deo makedonskih medija.

- Moj stav je da ne prihvatam rešenje spora oko imena za opštu upotrebu, ili "erga omnes" - ponovio je Ivanov juče i još jednom istakao da "zaključak jednog međunarodnog sporazuma treba da bude u skladu sa Ustavom, a ne da predviđa njegove promene".

Ministar spoljnih poslova Makedonije, Nikola Dimitrov, koji je Ivanova juče usmeno informisao o detaljima pregovora o novom imenu, nakon toga je izjavio da je za ime potrebna najviša odgovornost svih političkih faktora u zemlji.

- Za ovo izuzetno važno pitanje, koje traje i ugrožava budućnost zemlje već dugi niz godina, potrebna je saglasnost svih relevantnih političkih činilaca.  Ako ste pronašli način da zatvorite problem očuvanja identiteta i dostojanstva, svi bi trebalo da budemo na pravoj strani istorije - rekao je Dimitrov.

Inače, grčki mediji drugi dan za redom izveštavaju da stav predsednika Ivanova ceo proces u vezi sa imenom vodi ka novim preprekama i neizvesnosti.

"Makedonski premijer je u paralelnim internim pregovorima. Ako i samo ako pobedi u unutrašnjoj bitci, može se pojaviti 'beli dim", piše grčki list Proto tipo.

Prema pisanju Katimerinija i dalje je najdominantnije rešenje o tri predloga iz užeg izbora da novo ime Makedonije bude "Republika Severna Makedonija".
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online