Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 03.02.2018.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

Šta Srbi iz Hrvatske očekuju od posete Vučića: Bar da nam sela dobiju struju

Srbi iz Hrvatske pozdravili su poziv predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović svom srpskom kolegi, a od zvanične posete Vučića očekuju uglavnom nadu da će se započeti s rešavanjem životnih pitanja.

EPA/Antonio Bat
Da ne bude samo slikanje: Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić

Predsednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula ne zna da li će biti u grupi onih Srba s kojima će se Vučić susresti tokom posete Hrvatskoj, ali pozdravlja napore da se izađe iz "začaranog kruga političkih incidenata".

- Ljudi su umorni od svađa i prepucavanja. Oni žele da se prestane s tenzijama i napokon započnu razgovori jer su svesni da je jedino kroz dijalog moguće rešavanje ključnih pitanja po njihov opstanak - ocenjuje Džakula.

Prema njegovim rečima, dva predsednika bi morala da otvore sva pitanja koja se bave statusnim pravima Srba u Hrvatskoj.

- Ušli smo u Evropsku uniju, a da nijedan naš problem nije rešen, od imovinskih do svih drugih. Već 16 godina se govori o potrebi elektrifikacije srpskih sela, kao da to davno nije trebalo da bude završeno. Slično je i s problemom da tri četvrtine srpske dece nije uključeno ni u jedan program dopunske nastave na srpskom. Kad se tome doda činjenica da nismo odmakli dalje od početka kada je reč o stambenom zbrinjavanju i problemu zapošljavanja, jasno je da se problemi srpske zajednice u Hrvatskoj samo gomilaju, a ništa se ne rešava - ističe Džakula.

Predsednik Saveza Srba u regionu Miodrag Linta nije optimista da bi susret dva predsednika mogao da dovede do nekih epohalnih rezultata, ali da se problemi moraju rešavati isključivo dijalogom.

- Potrebno je da EU podstakne zvaničan Zagreb na otvaranje stalnog dijaloga, pošto se zvaničan Beograd od početka za to zalaže. Kroz taj stalni dijalog je moguće zaista rešiti brojna otvorena pitanja, pre svega koja muče stotine hiljada proteranih Srba i drugih oštećenih građana - kaže Linta i precizira da su to pitanja položaja Srba u Hrvatskoj, pitanje nestalih lica, pitanje granice i pitanje stanarskih prava.

Kosorova traži izvinjenje

Komentarišući posetu Vućiča, Jadranka Kosor, nekadašnja predsednica hrvatske Vlade, poručila mu je preko Tvitera da se najpre izvini zbog "orgijanja 1995. u Glini".
"Pre dolaska u Hrvatsku očekujem od Vučića izvinjenje zbog orgijanja '95. u Glini. Hrvatska je bila međunarodno priznata država, Glina je bila okupirana, a on je došao dodatno huškati Srbe. Danas je predsednik, želi u EU i mora imati hrabrost za izvinjenje."
Hrvatski mediji već nekoliko godina sporadično objavljuju video snimak iz Gline, iz marta 1995. godine kada je Vučić, tada generalni sekretar SRS-a, održao vatren, predizborni govor u kome je obećao da u slučaju njihove pobede na izborima Srpska Krajina i Glina nikada neće biti deo Hrvatske.

- Posebno važno za stotine hiljada oštećenih građana i proteranih Srba jeste pitanje Bečkog sporazuma o sukcesiji, posebno Aneksa G tog sporazuma u kome se jasno kaže da će svim građanima biti vraćena prava koja su imali na dan 31. 12. 1990, a da će svi ugovori za vreme rata pod pritiscima i pretnjama koji su sklopljeni biti poništeni. Hrvatska do sada nije htela da razgovara o pitanjima otetih stanarskih prava, pitanju zaostalih neisplaćenih penzija, pitanju povratka oduzetog poljoprivrednog zemljišta, pitanju naknade štete za uništene kuće, pitanju radnog staža i brojnim drugim pitanjima koja ljude muče - ističe Linta.
 

POVEZANE VESTI

Subota 03.02.2018. 01:01
Ali ako sada jos i tu padne izvinjenje sto su poneki Srbi tu ostali onda je problem verovatno reisen,ali malo morgen
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online