Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 26.01.2018.
14:50
Vestionline, Tanjug A

Nove optužbe Hrvatske: Srbija manipuliše žrtvama

Nove optužbe iz Hrvatske zbog izložbe o Jasenovcu u sedištu UN. Predsednik Sabora i ministarka za spoljne i evropske poslove: Srbija manipuliše žrtvama.

Vesti
Ni decu nisu štedeli

Naime, predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković i ministarka Marija Pejčinović Burić su izjavili da Srbija "manipuliše žrtvama u dnevnopolitičke i propagandne svrhe" i da to, kako tvrde, nije način na koji bi takve izložbe trebalo da se postavljaju.

Jandroković i Pejčinovićeva su to izjavili nakon polaganja venaca na Mirogoju povodom dana sećanja na žrtve holokausta. 

- Upravo činjenica da su morali da skinu nekoliko stvari iz te postavke na reakciju Zagreba - najgrublje falsifikate - pokazuje da ipak deo te izložbe nije bio u službi komemoracije holokausta i odavanja počasti žrtvama. Regovali smo onog trenutka kada smo saznali, protestovali smo protiv takvog načina obelžavanja i takvog načina upotrebe ovakve vrlo teške priče u hrvatskoj i u svetskoj istoriji - rekla je ona. 

Pejčinović je ponovila stav resora na čijem je čelu, saopštenom u četvrtak, da se, kako je rekla, ovim ne doprinosi obeležavanju sećanja na žrtve. "Mislimo da nije dobro da se to koristi u propagandne svrhe. Nažalost to podseća na neke loše sekvence iz bivšeg vremena", rekla je Pejčinović Burić, preneli su hrvatski mediji. 


Izrazivši žaljenje što na današnji dan mora govoriti o tome, kada se sećamo žrtava koje moraju biti u središtu i koje su svetinja, Jandroković je rekao da "ono što se tamo (Izložba u Njujorku) događa upravo je suprotnost onome što bio trebalo biti". 

- Tamo se manipuliše žrtvom u dnevnopolitičke i propagandne svrhe i oni koji to čine, čine jako ozbiljan greh - kazao je Jandroković. 

Na pitanje da li su možda hrvatske institucije to mogle pre znati i sprečiti postavljanje takve izložbe, Jandroković je rekao da su institucije reagiovale. "Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je juče jasno reklo što misli o toj izložbi, a i sam UN se ogradio od sadržaja te izložbe", naveo je Jandroković. 

Inače, izložbu o Jasenovcu u sedištu UN u Njujorku otvorio je  ministar spljnih poslova Srbije Iica Dačić, koji je, između ostalog, pozvao premijera Andreja Plenkovića, koji se u Jerusalimu klanjao žrtvama u Jad Vasemu, da to isto učini i u Jasenovcu.

POVEZANE VESTI

Petak 26.01.2018. 16:19
Неупућеним (Кроатима) треба дати на знање да многе од тих ужасних слика, које данс кружа Интернетом, су украдене из Кроатских, уста/шких, удружења, где су се се животиње, на својим седељкама иживљавали гледајући те слике.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online