Petak 26.01.2018.
14:50
Vestionline, Tanjug

Nove optužbe Hrvatske: Srbija manipuliše žrtvama

Vesti
Ni decu nisu štedeli

Naime, predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković i ministarka Marija Pejčinović Burić su izjavili da Srbija "manipuliše žrtvama u dnevnopolitičke i propagandne svrhe" i da to, kako tvrde, nije način na koji bi takve izložbe trebalo da se postavljaju.

Jandroković i Pejčinovićeva su to izjavili nakon polaganja venaca na Mirogoju povodom dana sećanja na žrtve holokausta. 

- Upravo činjenica da su morali da skinu nekoliko stvari iz te postavke na reakciju Zagreba - najgrublje falsifikate - pokazuje da ipak deo te izložbe nije bio u službi komemoracije holokausta i odavanja počasti žrtvama. Regovali smo onog trenutka kada smo saznali, protestovali smo protiv takvog načina obelžavanja i takvog načina upotrebe ovakve vrlo teške priče u hrvatskoj i u svetskoj istoriji - rekla je ona. 

Pejčinović je ponovila stav resora na čijem je čelu, saopštenom u četvrtak, da se, kako je rekla, ovim ne doprinosi obeležavanju sećanja na žrtve. "Mislimo da nije dobro da se to koristi u propagandne svrhe. Nažalost to podseća na neke loše sekvence iz bivšeg vremena", rekla je Pejčinović Burić, preneli su hrvatski mediji. 


Izrazivši žaljenje što na današnji dan mora govoriti o tome, kada se sećamo žrtava koje moraju biti u središtu i koje su svetinja, Jandroković je rekao da "ono što se tamo (Izložba u Njujorku) događa upravo je suprotnost onome što bio trebalo biti". 

- Tamo se manipuliše žrtvom u dnevnopolitičke i propagandne svrhe i oni koji to čine, čine jako ozbiljan greh - kazao je Jandroković. 

Na pitanje da li su možda hrvatske institucije to mogle pre znati i sprečiti postavljanje takve izložbe, Jandroković je rekao da su institucije reagiovale. "Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je juče jasno reklo što misli o toj izložbi, a i sam UN se ogradio od sadržaja te izložbe", naveo je Jandroković. 

Inače, izložbu o Jasenovcu u sedištu UN u Njujorku otvorio je  ministar spljnih poslova Srbije Iica Dačić, koji je, između ostalog, pozvao premijera Andreja Plenkovića, koji se u Jerusalimu klanjao žrtvama u Jad Vasemu, da to isto učini i u Jasenovcu.

2024 © - Vesti online