Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.01.2018.
18:35
Radio Slobodna Evropa A

Srbi u Crnoj Gori između Amfilohija i Vučića

Danima je crnogorska javnost očekivala da se oglasi i odredi tzv. srpski nacionalni korpus u Crnoj Gori povodom aktuelnog sukoba oko Kosova, koji je pokrenuo mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohije Radović, optužujući predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da njegova politika "vodi izdaji Kosova", piše Radio Slobodna Evropa.

V. Sekulić
Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije

"Kad je Crna Gora priznala Kosovo organizovali protest..."

To se najpre očekivalo od političkih partija koje okupljaju Srbe u Crnoj Gori, a potom i drugih organizacija koje štite interese srpskog nacionalnog bića. Zato se postavlja pitanje - zašto je Amfilohije ostao usamljen dok su iz Srbije stizale brojne optužbe tamošnjih ministara i političara na njegov račun?

Najveća opoziciona politička grupacija u Crnoj Gori, Demokratski front (DF), koja okuplja više srpskih nacionalnih partija, oglasila se saopštenjem i javnosti poručila da predsedništvo DF-a smatra da o pitanju Kosova ne postoje "sukobljene strane", već mišljenja odgovornih institucija srpskog naroda u tom važnom državno-političkom pitanju Srbije i Crne Gore.

"Shodno tome, nije moguće zauzimati strane, na način koji bi rado videli naši neprijatelji, nedobronamerni mediji i strane agenture, jer su patrijarh SPC, mitropolit MCP (Mitropolija crnogorsko-primorska) i predsednik Srbije najodgovorniji za slogu i budućnost ovih prostora. Zato DF ne pristaje da učestvuje u bilo kakvoj nametnutoj podeli koja može imati nesagledive posledice po našu Crkvu i odnose duhovne i svetovne vlasti", ističe se u saopštenju.

Javnost je očekivala određenja, tim pre što su u oktobru 2008. godine, kada je Crna Gora priznala Kosovo, opozicione srpske nacionalne stranke u znak revolta organizovale protest u Podgorici u kojem je bilo i povređenih, a lider tadašnje opozicione Srpske narodne stranke Andrija Mandić je gotovo dve nedjelje štrajkovao glađu u Skupštini, tražeći da Vlada Crne Gore poništi odluku o priznanju.

Oštre ocene na račun Vlade zbog priznanja Kosova stizale su i od brojnih drugih organizacija koje štite interese srpskog nacionalnog bića u Crnoj Gori i godinama posle priznanja Kosova.

U septembru ove godine sve te organizacije, koje imaju dobre odnose sa Amfilohijem, dobile su zajednički krov, odnosno sedište u Srpskoj kući koja je u potpunosti finansirana od novca Vlade Srbije sa 3,4 miliona evra. Pare su opredeljene u periodu dok je Aleksandar Vučić bio premijer Srbije.

Direktor Srpske kuće Emilo Labudović, koji je i potpredsednik Nove srpske demokratije (NOVA), inače članice DF-a, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da o pitanju ovog aktuelnog sukoba ne želi da bira stranu.

- Najiskrenije, mislim da je to unutrašnja stvar Republike Srbije i SPC, i ne vidim niti razlog, niti neku moju poziciju i opravdanost da na bilo koji način komentarišem ili dajem podršku jednoj ili drugoj strani. Radi se o dve jake institucije koje predstavljaju srpski narod u najširem njegovom poimanju koje će naći zajednički jezik - kazao je Labudović.

"Ne zamerati se nijednoj strani"

Međutim, politički analitičar Dragiša Janjušević smatra da je verbalni rat između Amfilohija i Vučića sigurno "uzdrmao i pomeo srpski nacionalni korpus koji živi u Crnoj Gori".

- Ovo vrsta polemike ili verbalnog rata koji postoji poslednjih dana unosi određen vid konfuzije i pometnje. Oni su sigurno u nekoj vrsti dileme iz razloga što Amfilohije Radović uživa određenu vrstu autoriteta kod njih, kao i Vučić - kaže Janjušević.

"Mitropolit Amfilohije ne vodi računa o tome da li će u svojim ocenama biti usamljen ili ne, već je u njima iskren", kaže Janjušević i podseća da Amfilohije "duže od 20 godina iznosi brojne političke stavove", a javnost, koja je očekivala ili ne određenje o ovom pitanju, i sama je podeljena".

- Taj deo javnosti, koji se odnosi na srpsko nacionalno biće u Crnoj Gori, mislim da je podeljen. Verovatno javnost ne želi da se zamera ni jednoj, ni drugoj strani i verovatno je i taj neki vakuum u javnosti napravljen iz tog razloga - da se ne zamere ni jednoj, ni drugoj strani koje su značajne adrese za srpski korpus u Crnoj Gori - zaključio je Janjušević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online