Subota 13.01.2018.
18:35
Radio Slobodna Evropa

Srbi u Crnoj Gori između Amfilohija i Vučića

V. Sekulić
Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije

"Kad je Crna Gora priznala Kosovo organizovali protest..."

To se najpre očekivalo od političkih partija koje okupljaju Srbe u Crnoj Gori, a potom i drugih organizacija koje štite interese srpskog nacionalnog bića. Zato se postavlja pitanje - zašto je Amfilohije ostao usamljen dok su iz Srbije stizale brojne optužbe tamošnjih ministara i političara na njegov račun?

Najveća opoziciona politička grupacija u Crnoj Gori, Demokratski front (DF), koja okuplja više srpskih nacionalnih partija, oglasila se saopštenjem i javnosti poručila da predsedništvo DF-a smatra da o pitanju Kosova ne postoje "sukobljene strane", već mišljenja odgovornih institucija srpskog naroda u tom važnom državno-političkom pitanju Srbije i Crne Gore.

"Shodno tome, nije moguće zauzimati strane, na način koji bi rado videli naši neprijatelji, nedobronamerni mediji i strane agenture, jer su patrijarh SPC, mitropolit MCP (Mitropolija crnogorsko-primorska) i predsednik Srbije najodgovorniji za slogu i budućnost ovih prostora. Zato DF ne pristaje da učestvuje u bilo kakvoj nametnutoj podeli koja može imati nesagledive posledice po našu Crkvu i odnose duhovne i svetovne vlasti", ističe se u saopštenju.

Javnost je očekivala određenja, tim pre što su u oktobru 2008. godine, kada je Crna Gora priznala Kosovo, opozicione srpske nacionalne stranke u znak revolta organizovale protest u Podgorici u kojem je bilo i povređenih, a lider tadašnje opozicione Srpske narodne stranke Andrija Mandić je gotovo dve nedjelje štrajkovao glađu u Skupštini, tražeći da Vlada Crne Gore poništi odluku o priznanju.

Oštre ocene na račun Vlade zbog priznanja Kosova stizale su i od brojnih drugih organizacija koje štite interese srpskog nacionalnog bića u Crnoj Gori i godinama posle priznanja Kosova.

U septembru ove godine sve te organizacije, koje imaju dobre odnose sa Amfilohijem, dobile su zajednički krov, odnosno sedište u Srpskoj kući koja je u potpunosti finansirana od novca Vlade Srbije sa 3,4 miliona evra. Pare su opredeljene u periodu dok je Aleksandar Vučić bio premijer Srbije.

Direktor Srpske kuće Emilo Labudović, koji je i potpredsednik Nove srpske demokratije (NOVA), inače članice DF-a, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da o pitanju ovog aktuelnog sukoba ne želi da bira stranu.

- Najiskrenije, mislim da je to unutrašnja stvar Republike Srbije i SPC, i ne vidim niti razlog, niti neku moju poziciju i opravdanost da na bilo koji način komentarišem ili dajem podršku jednoj ili drugoj strani. Radi se o dve jake institucije koje predstavljaju srpski narod u najširem njegovom poimanju koje će naći zajednički jezik - kazao je Labudović.

"Ne zamerati se nijednoj strani"

Međutim, politički analitičar Dragiša Janjušević smatra da je verbalni rat između Amfilohija i Vučića sigurno "uzdrmao i pomeo srpski nacionalni korpus koji živi u Crnoj Gori".

- Ovo vrsta polemike ili verbalnog rata koji postoji poslednjih dana unosi određen vid konfuzije i pometnje. Oni su sigurno u nekoj vrsti dileme iz razloga što Amfilohije Radović uživa određenu vrstu autoriteta kod njih, kao i Vučić - kaže Janjušević.

"Mitropolit Amfilohije ne vodi računa o tome da li će u svojim ocenama biti usamljen ili ne, već je u njima iskren", kaže Janjušević i podseća da Amfilohije "duže od 20 godina iznosi brojne političke stavove", a javnost, koja je očekivala ili ne određenje o ovom pitanju, i sama je podeljena".

- Taj deo javnosti, koji se odnosi na srpsko nacionalno biće u Crnoj Gori, mislim da je podeljen. Verovatno javnost ne želi da se zamera ni jednoj, ni drugoj strani i verovatno je i taj neki vakuum u javnosti napravljen iz tog razloga - da se ne zamere ni jednoj, ni drugoj strani koje su značajne adrese za srpski korpus u Crnoj Gori - zaključio je Janjušević.

2024 © - Vesti online