Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.12.2017.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

"Vesti" i članovi Saveta Evropske smotre u Banjaluci: Igraće se kolo na Kastelu

Ako je suditi po trudu domaćina, Saveza srpskih udruženja Nemačke, 23. Evropska smotra srpskog folklora u Banjaluci po mnogo čemu će pomeriti dosadašnje standarde.

V. Sekulić
Čeka goste: Najstariji istorisjki spomenik u Banjaluci

Najpre, očekuje se do sada najveći broj takmičarskih društava, čak oko 60, a mladi iz cele Evrope će prvi put nastupati u istorijskom ambijentu, prelepom zdanju Tvrđave Kastel u samom centru prestonice Republike Srpske.

Članovi Saveta evropske smotre na licu mesta su se uverili gde će se tačno Smotra odvijati.

- Ostaju da se preciziraju još neki detalji, ali većinu posla smo završili, a tu mislim na sve pojedinosti oko same bine, ozvučenja i osvetljenja i pitanja bezbednosti svih učesnika - objašnjava Zvezdan Đurić, koordinator Evropske smotre sledeće godine.

Laktaši - rezervni položaj

U slučaju lošeg vremena, organizatori su već utanačili proceduru da se čitava manifestacija seli u tek izgrađenu sportsku halu u Laktašima.
- Tamo će biti preseljena i bina, ozvučenje i osvetljenje, ali i svi propratni sadržaji. Odluka će zavisiti od meteoroloških uslova i doneće se desetak dana pred održavanje Smotre - naglašava Dragan Ivašković, predsedavajući Saveta smotre i glavni domaćin u ime Saveza Nemačke.

Domaćin 23. Evropske smotre je Savez srpskih udruženja Nemačke, generalni pokrovitelj predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i Vlada RS, a sve će, kako je to praksa od prvog dana, biti pod budnom medijskom podrškom "Vesti", koje su glavni medijski sponzor najstarije i najmasovnije manifestacije Srba u Evropi.

- Imamo ugovor sa Elektrotehničkim fakultetom, na svega stotinak metara od Tvrđave, u kojem će sva društva imati svoje prostorije i tu će se presvlačiti. Zatim će se obezbeđenim prostorom prošetati do Tvrđave, gde je pripremljena bina 16 puta 12 metara. Kako je reč o kamenoj površini, dogovoreno je da se ona dodatno izdigne, za oko 80 centimetara, specijalnom podlogom. Pozadina će biti "zvezdano nebo", a ozvučenje i rasvetu će postavljati firma "Perinović", koja inače radi sve najznačajnije događaje, od koncerata, pa do drugih manifestacija u Srpskoj i spada među najbolje u tom poslu - referiše za "Vesti" Đurić.

Tvrđava Kastel predstavlja najstariji istorijski spomenik u Banjaluci, a arheološka istraživanja su pokazala da potiče čak iz perioda rimske imperije.

Nasuprot bine je veliki amfiteatar, predviđen za 1.200 sedećih mesta, ali je okolo moguće smestiti daleko veći broj ljudi.

Učesnici, ali i gosti će u prostoru pored bine imati mogućnost da se osveže ili nešto pojedu. Za njih je predviđen i veliki LED monitor gde će se prenositi sve ono što se tog trenutka odigrava u takmičarskom ili revijalnom programu.

- Čitav prostor biće ograđen, ali i dodatno osiguran ljudima koji će se brinuti o bezbednosti svih učesnika - objašnjava koordinator Smotre.

Smeštaj od 20 evra pa naviše

Članovi Saveta Evropske smotre još jednom pozivaju sva društva koja nisu rezervisala smeštaj da to učine ili sami ili preko agencije koja je angažovana da pronađe najbliže, ali i najpovoljnije hotele.
- U Banjaluci nema tehničkih kapaciteta da primi sve učesnike Smotre, a iskustvo iz 2014. nam govori da su i sami hotelijeri, kada su čuli da će i 2018. ugostiti Evropsku smotru, počeli da dižu cene. Najbolje je što pre rezervisati smeštaj, da se ne dođe u situaciju da hotel bude na 50-ak kilometara od grada - upozorava Slađana Bjelić iz agencije Bis travel.
Mnoga društva su već rezervisala hotele, a cena smeštaja je od 20 evra pa naviše.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online