Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 13.10.2017.
11:59
Vestionline A

Ministarstvo: Četnici - jedna od najvećih pretnji za bezbednost BiH?

Prema podacima iz Informacije o stanju bezbednosti u BiH u 2016. u toj državi, pored verskog, primetan je i nacionalni ekstremizam u vidu četničkih pokreta.

EPA/Dragi Vejnović
Četnička zastava u Banjaluci (Foto: Arhiva)

"Posebno opasni povratnici dobrovoljci Bašara al Asada"

Kako prenosi bosanskohercegovački portal Klix.ba, nosioci etničko-nacionalnog ekstremizma, sa povremnim nasilnim manifestacijama, su "ravnogorski pokreti, sledbenici ideologije četničkog pokreta iz Drugog svetskog rata". Inače, ova Informacija Ministarstva bezbednosti naći će se pred državnim parlamentarcima 25. oktobra, navodi taj portal. 

Pozivajući se na podatke iz Informacije Ministarstva sigurnosti BiH, Klix.ba navodi da je reč o "ideološki istovetno koncipiranim organizacijama koje su, tvrdi se takođe, sebi za cilj postavile ujedinjenje svih ravnogorskih pokreta, između ostalog, i radi opstrukcija evroatlantskih integracija BiH". 

Navodi se i da ravnogorski pokreti imaju negativan uticaj na bezbednosno okruženje u BiH jer su "pojedini njihovi lideri prilikom javnih govora pozivali na nacionalnu i versku netrpeljivost, negiranje BiH, te iznosili naglašeno radikalne stavove". 

Poseban bezbednosni izazov za BiH je, navodi se dalje, i povratak državljana te zemlje koji su se na ratištima u Ukrajini i delu Sirije, pod kontrolom snaga Bašara al Asada, borili kao dobrovoljci i plaćenici. 

U Informaciji stoji da je broj odlazaka državljana BiH na ratišta u Siriji i Iraku smanjen krajem 2015. godine, da bi u 2016. godini, kako se tvrdi, bio evidentiran samo jedan odlazak državljanke BiH koja je u Siriju otišla radi sklapanja braka sa dobrovoljcem poreklom iz Srbije. 

"U BiH se nalaze osobe koje podržavaju takve odlaske, mada ne preduzimaju konkretne aktivnosti da bi se pridružili bh. dobrovoljcima, što u velikoj meri otkriva važnost fenomena radikalizacije i posledica koje mogu iz toga da proizađu. Pored sigurnosnih elemenata koji proističu iz odlaska dobrovoljaca državljana BiH u Siriju i Irak, poseban izazov za BiH predstavlja i povratak navedenih osoba u našu zemlju, kao i aktivnosti koje sprovode nakon povratka". 

POVEZANE VESTI

Petak 13.10.2017. 13:39
Од Бихаћа до Зворника * видим само цркву српску * одјахо Алах у Турску. Носим орла са две главе * да га пустим преко Саве. На мањачи син се роди * Црна Рука коло води!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online