Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 20.08.2013.
19:47
telegraf.rs, pressonline.rs A

Komšić potomak četničkog vojvode!

Željko Komšić, hrvatski član Predsedništva BiH, koji ne propušta nijednu priliku da borce bivše Vojske Republike Srpske nazove “četnicima“, već godinama brižno skriva strogo čuvanu porodičnu tajnu da je potomak jednog od najozlogašenijih četnika u dobojskom kraju.

Skriva porodičnu tajnu: Željko Komšić, član Predsedništva BiH
 

Marijan Stanić, Komšićev deda, koji je živeo u selu Kostajnica u blizini Doboja, tokom Drugog svetskog rata bio je glavni logističar Prvog bataljona Trebavskog četničkog odreda, a posle rata se skrivao po šumama, u strahu od komunističke odmazde.

Ovu brižno čuvanu tajnu Komšića, koji se energično zalaže za poštovanje tekovina partizanskog pokreta, potvrdilo je više nekadašnjih saboraca njegovog pokojnog dede, koji je preminuo 1962. godine u 47. godini života.

Pročitajte još:

* "Otcepljenje RS bi izazvalo rat u BiH"

Luka Prešić (87) iz Kostajnice, jedan od preživelih Stanićevih saboraca, priča da je Komšićev deda bio desna ruka svim četnicima ovog kraja i da su se svi pripadnici Prvog bataljona umnogome oslanjali na njegovu logističku podršku.

"Kada smo išli u borbu protiv ustaša na Trebavi i Ozrenu, znali smo da je selo sigurno jer je tu naš Marijan, koji je bio naš glavni logističar. Naime, svih pet muških glava iz kuće Stanića bili su lojalni pripadnici četničkog pokreta, ali Marijan je ostao u selu kao glavni pozadinac, zbog slabije fizičke konstitucije i porodičnih obaveza".

"Kada su posle rata počeli da nas proganjaju komunisti, Marijana je spaslo to što nije direktno učestvovao u borbama, pa tako u velikoj meri nije ni osetio posleratni teror. Sve bih to dokazao i fotografijama, ali nakon što su nas zatvarali po tamnicama posle rata, sve naše dokumente i slike su spaljivali. Ne mogu da skontam što je taj mali “krivo nasađen”, pa mu ne odgovara niko od nas Srba", kaže Prešić.

Inače, Marijan Stanić je otac Komšićeve pokojne majke Danice, koja je stradala tokom proteklog rata u Sarajevu, kad je pogođena hicem iz snajpera. O ranama iz nedavne prošlosti, ali ni o četničkoj prošlošću porodice hrvatskog člana Predsedništva, nije želeo da govori niko od Komšićevih rođaka.

Njegov bliski rođak sa majčine strane Božo Stanić, koji živi u Kostajnici, kaže da ih je Komšić poslednji put posetio pre tri godine, kad je došao na sahranu jednog rođaka. Božo kaže da posebno dobre kontakte održavaju sa Komšićevim ocem Markom, za kojeg ima samo reči hvale.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.08.2013. 21:10
i tačijev deda je bio srbin pa kakve vajde, srbin je srbinu najveći neprijatelj
Utorak 20.08.2013. 21:00
A pa nemojte tako, molim vas. Neko ce pomisliti da su svi 'Hrvati' ustvari sveze prefarbani Srbi
Utorak 20.08.2013. 19:56
Čim je to s Trebave, nema da valja...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online