Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.10.2017.
13:04
Radio Slobodna Evropa A

Dodik plaća novcem građana Srbije, a šta je sa dijasporom?

Na poseban račun u Republiku Srpsku leglo je pet i po miliona evra donacije koju je Vlada Srbije početkom septembra iz budžetskih rezervi usmerila za opštine u tom delu Bosne i Hercegovine i za pet opština u Federaciji u kojima žive Srbi, piše Radio Slobodna Evropa.

Tanjug
Predsednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

"To je politička podrška Dodiku"

Pažnju privlači najpre činjenica da se novac izdvaja iz budžetskih rezervi, a zatim da novac nije usmeren u konkretne projekte po uobičajenoj proceduri, kažu sagovornici RSE koji tumače ovo ulaganje kao političku podršku predsedniku RS Miloradu Dodiku, jer se novac slio na, doduše poseban, ali ipak račun Vlade Republike Srpske.

- Srbija godišnje redovnim putem i redovnom procedurom iz predviđenih budžetskih sredstava izdvaja za ukupno dva miliona Srba koji žive u državama regiona milion i dvesta hiljada evra. To je nesrazmerno sumi od 5,5 miliona evra - kaže Aleksandar Čotrić, član skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

- To je pet puta veća suma nego što se za sve Srbe, odnosno državljane Srbije izdvaja putem redovnog finansiranja - navodi Čotrić.

Redovna procedura za dobijanje sredstava je sasvim drugačija, objašnjava on. Raspisuje se konkurs za projekte jednom godišnje i procedura je vrlo komplikovana.

Ministarstvo finansija Vlade RS navelo je da će projekti biti izabrani u saglasnosti sa načelnicima opština. Na nedavnom sastanku načelnika opština sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, predsednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić je rekao:

"Projekti se odnose na izgradnju obdaništa, putne infrastrukture, studentskih domova, sportskih dvorana, trgova, kao i na rekonstrukcije pješačkih mostova…"

Srbija siromašna, a daje se Republici Srpskoj

Međutim, bivša ministarka finansija u Banja Luci Svetlana Cenić, sada direktorka Regionalnog poslovnog kluba postavlja pitanje:

- Ko će ocenjivati projekte, koji su kriterijumi? To su nepoznanice.

Ova donacija, kaže Aleksandar Čotrić, praktično je politička podrška Miloradu Dodiku:

- Sigurno će to biti protumačeno kao podrška Stranci nezavisnih socijaldemokrata i Miloradu Dodiku. A Srbija bi trebalo da ima podjednak odnos prema svim političkim opcijama.

Slično razmišlja i Svetlana Cenić: "Svaka takva pomoć je zapravo politička podrška Dodiku, jer Republika Srpska je na neki način u izolaciji. Investicija nema, investitori ne dolaze, Dodik je na crnoj listi američke administracije, niko ga ne poziva, nikuda ne ide, jedini mu je izbor - Srbija".

Ona se pri tom čudi da Vlada Srbije sredstva građana usmerava u Republiku Srpsku, pored siromaštva u mnogim lokalnim zajednicama u samoj Srbiji:

- Samo pogledajte kako izgleda jug Srbije! - kaže Cenić.

Srbija za svoju dijasporu izdvaja 7 puta manje od Hrvatske

Da li će Odbor za dijasporu i Srbe u regionu tražiti bliže informacije o ovoj donaciji, Aleksandar Čotrić iz poslaničke grupe SNS kaže:

- Vlada po zakonu ima ovlašćenje da odredi iznose koje će za određene namene da raspodeli. Mi kao skupštinski Odbor možemo tek naknadno da o tome raspravljamo ali to onda nema uticaja na vladine odluke - objašnjava on.

Inače, zagovornici veće, kako se to kaže "brige" matice za Srbe u regionu, iznose podatak da Srbija izdvaja za njih sedam puta manje nego što Hrvatska izdvaja za svoju dijasporu i čak skoro 300 puta manje od onoga što Mađarska izdvaja za svoje građane u rasejanju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online