Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 24.11.2013.
17:19
Beta A

"Dan državnosti BiH je antidejtonski čin"

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da se 25. novembar, odnosno Dan ZAVNOBIH-a, ne može obeležavati kao Dan državnosti BiH, upozoravajući da bi uspostavljanje tog datuma kao Dana državnosti BiH bio andidejtonski čin.

Upozorio Incka: Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske

U otvorenom pismu upućenom visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku, šefu Delegacije Evropske unije u BiH Peteru Sorensenu i ostalim predstavnicima međunarodne zajednice, Dodik je međunarodnim zvaničnicima "skrenuo pažnju da su svojim prisustvom dali značaj nepostojećem prazniku, naslovljenom kao Dan državnosti BiH".

"Dejtonski sporazum jasno je odredio da dejtonska BiH nastavlja da postoji u skladu sa unutrašnjom strukturom, koja je tim sporazumom utvrđena, pa je, prema tome, svaki jednostrani pokušaj iz Sarajeva da se baštine praznici i događaji iz bivše Jugoslavije neregularan i nemoguć za čitavu BiH", naveo je predsednik RS.

On je konstatovao da je ZAVNOBIH bio samo priprema za zasedanje AVNOJ-a, na kome je stvorena druga Jugoslavija, koje više nema. "Zato i jeste licemerno da se danas ZAVNOBIH obeležava kao Dan državnosti, jer su se muslimani odrekli i Jugoslavije i AVNOJ-a, koga danas i ne pominju", naglasio je Dodik.

On dalje tvrdi da su svi ustanci protiv fašizma u BiH podignuti u mestima sa većinskim srpskim, a nijedan sa većinskim muslimanskim stanovništvom, dodavši da je antifašizam bio opredeljenje srpskog naroda.

Prema njegovim rečima, "istorijske činjenice jasno govore da su tek pred kraj rata, kada su videli ko je pobednik, muslimani počeli prilaziti antifašističkom pokretu, a mnogi su po političkoj liniji, dobili i orden narodnog heroja".

"Retkim istinskim muslimanskim herojima toga vremena, koji su od prvog dana bili antifašisti, odavali smo i odajemo i danas, dužno priznanje", naveo je Dodik u pismu.

Predsednik RS je poručio da nema ništa protiv da se u Federaciji BiH 25. novembar obeležava kao prazik, ali je naglasio da se taj dan u Republici Srpskoj nikada neće obeležavati kao Dan državnosti BiH.

"Vaše prisustvo i davanje značaja nepostojećem prazniku, daje mi za pravo da vas zapitam kako to da ne dolazite u Republiku Srpsku na obeležavanje praznika koje priznaje Dejton, kad već prisustvujete obeležavanju nepostojećih praznika u Sarajevu. Vaše prisustvo na ceremoniji u Predsedništvu BiH nije ništa drugo do kršenje
Dejtonskog sporazuma i svrstavanje na jednu stranu", navodi se u pismu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.11.2013. 17:48
Tako je, skresi im u brk. Nije da oni to ne znaju, ali treba da znaju i da ti neces cutati i gutati kao neki drugi, koje necemo spominjati.
Nedelja 24.11.2013. 18:10
+++
Ponedeljak 25.11.2013. 01:52
Ferdinad mora da ode...pardon, Incko. Uvijek ih mijesam.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online