Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.08.2017.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

Holanđanka koja je volela Srbe (5): Badnje veče u paklu

Za svaku veru se vezuje nekoliko najvažnijih praznika, pa tako i za hrišćanstvo. U svom dnevniku, holandska apotekarka i humanista Jeni Ligtenberg, opisuje kako su Srbi, te krvave i ratne 1994. godine obeležili najradosniji hrišćanski praznik - Božić.

wikipedia.org
Zbog ranjenika stavljao život na kocku: Profesor Šošić

Hirurzi na meti snajpera

Peti januar 1994. Veče uoči pravoslavnog Badnjeg dana u Sarajevu je bilo kao u paklu.

Zaglušujuća buka od eksplozija granata koje se preko brda ispaljuju prema Palama nadjačava sve i u velikom je kontrastu s prazničkom atmosferom koja na Palama dominira.

To mi teško pada. Dok idem prema bolnici prolazim kroz stubove dima. Ispred svake kuće vidi se dim koji upućuje na to da je sutra praznik. Tradicija nalaže da se ispeče jagnje na ražnju. Prijatan miris prati neprijatne misli.

U bolnici Kasindo nemaju vremena da misle na praznovanje. Dovezeno je 45 ranjenih, od kojih je 12 teško povređeno.

Rizikujući vlastiti život zbog dejstva snajperista, profesor Šošić i doktor Babić odlaze u Kasindo da pomognu hirurškom timu.

Putujem s njima u mislima, molim Boga da ih poštedi, jer oni su od neprocenjive vrednosti.

Raspoloženje je sumorno, mnogi u Kasindolu imaju članove porodice koji više ne mogu da pobegnu. Sledeće noći Čedo stiže kući s fronta...

wikipedia.org/Lt. Stacey Wyzkowsi
Razrušena srpska Grbavica

Liturgija na poprištu

Sedmi januar 1994. Liturgija u pravoslavnoj crkvi je posebna blagodet zbog izvanrednih pevačkih glasova kojima su ljudi na istoku bogati. To ne sme nikad nestati, kao što ni cela istočna kultura ne sme nikad nestati. Moje misli lutaju u svim pravcima: prema kući, prema frontu, prema svoj nesreći koju je šaka fanatika i njihovih kolaboracionista izlila na ovaj naš lepi svet... Razgovor u apoteci usmeren je ka raznim događajima koji su se dešavali poslednjih dana - a desilo se mnogo. Lekari su već drugi dan okupirani spasavanjem ljudskih života, ne samo vojnika nego i nedužnih civila, među kojima je i dosta dece. Poprište borbi je Grbavica, periferna četvrt Sarajeva koja se naslanja na centar. Kroz kvart prolazi linija fronta, niz koju su raspoređeni snajperisti. Rat je sramota za ljudsku vrstu, u onoj meri u kojoj uopšte smemo i možemo govoriti o "ljudima". Izgleda da politika i mediji više ne poznaju razliku između ljudskog i neljudskog, između čovečnosti i nečoveštva.

Šesti januar 1994. Radim od 8 do 14 časova. Večeras se slavi Badnje veče. Pre večere obavljaju se određeni rituali: u keramičkoj posudi zapali se ugalj i tamjan i svi se okadimo mirisnim dimom, dok stojimo pred ikonom i molimo se.

Nakon toga, Gospa (medicinska sestra) ide da okadi spavaće sobe. Baka je napravila krasno jelo i svi uživamo u atmosferi ove večeri. Dok ležim u krevetu, moje misli su uz sve kojima je teško u Kasindolu, uz naše hirurge koji tako hrabro i sa velikom odgovornošću rade svoj posao.

Iznenađenje za katolički Božić

Jeni Ligtenberg se posebno oduševila što su se njene ratne kolege sa Pala, pravoslavci, setili i katoličkog Božića, pa tako u belešci za 25. decembar 1993. piše: "U sedam časova Nenad je došao po mene. Vozimo se kroz beli pejzaž prema bolnici. Padaju velike pahulje. Evo, imam beli Božić. Ne znam kako je u Holandiji, zaboravila sam da pitam Jolu. Po dolasku u bolnicu, zateklo me silno iznenađenje. Vesna i Miljana, koje su radile noćnu smenu, pripremile su malu jelku. Na stolu je bio beli papir, beli flaster je poslužio kao božićne trake. Tu su bile zdele sa jagnjetinom, šunkom, sirom, kolačima, hlebom i malim sendvičima punjenim sirom, jajima... Tu je šljivovica. Sve su to pripremile moje kolege. Zaprepašćena sam tim "bogatstvom", jer znam da svi zajedno muku muče da se prehrane, a meni su priredili takvu gozbu. Na prozoru je moje ime isečeno od zlatnog papira, oko njega ribice i zvezdice takođe od zlatnog papira, a na jelki poruka: A Merrdž Christmas to Džou.

Neskrivena patnja

Profesor Šošić, koji zajedno sa doktorom Babićem operiše, sigurno se lepše oseća u operacionoj sali, nego da mora da proslavlja Božić koji zaista ne može da slavi nakon što ih je sin napustio.

Od tada mnogo razgovaramo. Mogu skoro da udahnem njegovu patnju, tako je to jasno i uočljivo. Užasno je videti nedužne ljude kako pate, ljude koji su izgradili karijere, koji su uvek visoko cenili dobrobit bližnjih, nisu željeli da imaju bilo šta sa politikom, a ipak su, s brutalnošću kojoj ništa ne promiče, poniženi, napadnuti i zgaženi od te iste politike, ukratko, trpe sudbinske udarace. To vredi za sve zdravstvene radnike, izbeglice, sa kojima svakodnevno sarađujem.
Božić 1994. godine. Zaspala sam.

Sutra - Holanđanka koja je volela Srbe (6): Mala Jugoslavija u bolnici

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online