Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.08.2017.
00:56
Đ. Barović - Vesti A

Film o Aliji na srpskom stratištu

Dok se u Hrvatskoj naredne godine uveliko očekuje premijera filma "General" o Anti Gotovini, dotle Turci uveliko u Bosni snimaju film o osnivaču SDA i ratnom predsedniku Predsedništva BiH Aliji Izetbegoviću.

EPA/Fehim Demir
Lider SDA: Alija Izetbegović

Prema zamisli autora, film će na kraju biti pretočen u serijal od šest epizoda i emitovan na turskoj državnoj televiziji. Srbi, i s jedne i s druge strane Drine, ne kriju ogorčenje zbog toga.

Predsednik RS Milorad Dodik ocenjuje da je u pitanju pranje biografije.

- Politika Alije Izetbegovića bila je politika smrti za mnoge Srbe, politika muslimanskog nacionalizma i ekspanzionizma na ovim prostorima. On je napisao Islamsku deklaraciju, bio viđen član Handžar divizije u Drugom svetskom ratu, a Haški tribunal je priznao da ga je samo smrt spasla od optužnice. Snimanje filma je dakle način da se opere njegova biografija - kazao je Dodik.

Dodik: Hoćemo film o Radovanu

Milorad Dodik kaže da bi Radio-televizija Republike Srpske trebalo da snimi film o Radovanu Karadžiću i njegovom učešću u borbi za slobodu srpskog naroda, dodajući da bi vlada trebalo da obezbedi sredstva da bi se taj film snimio.
- Ako može Alija Izetbegović da ima taj film uz asistenciju sina Bakira, onda ne vidim razlog zašto ne bi bio snimljen film o Radovanu Karadžiću i njegovoj ulozi - zaključio je Dodik.
Međutim, predsednik Srpske je izgleda zaboravio da je marta ove godine Dragan Elčić promovisao film "Radovan: Povik iza zidova tamnice" sa Ljubivojem Tadićem u ulozi Radovana Karadžića.
RTRS je tada odbila da emituje najavu za svečanu promociju ovog filma u Drvengradu i Višegradu.

U Republici Srpskoj su dodatno ogorčeni zato što će se film snimati i na nekim od stratišta za Srbe, poput bivšeg logora Tarčin. Kroz ovaj kazamat tokom rata je prošlo oko 600 Srba, od čega je 24 umrlo.

Preživeli ne kriju šok činjenicom da će na mestu stratišta veličati život čoveka koji je taj logor i osnovao.

- U Tarčinu sam doživeo takve torture koje su prosto neshvatljive za ljudski um. Kroz logor je prošlo i 13 žena, od kojih je jedna bila u sedmom mesecu trudnoće. Najmlađi logoraš je imao 14, a najstariji 82 godine - priseća se jedan od logoraša Spasoje Kovačević.

Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić kaže da snimanje filma o Izetbegoviću, i to na lokacijama na kojima su Srbi mučeni i ubijani, zasigurno neće doprineti pomirenju naroda u BiH.

- Zamislite taj animozitet prema Srbima da se serija o Aliji snima baš na mestima gde je on lično naredio da se otvore logori za Srbe. Ovo je fašistički potez od samog režisera, a pogotovo ljudi koji to dozvoljavaju - ogorčeno komentariše Dukić.

Direktor Instituta za istraživanje zločina nad Srbima u 20. veku Milivoje Ivanišević ocenjuje za "Vesti" da je sasvim legitimno pravo muslimana da snimaju film o Izetbegoviću, ali da nema dileme da je reč o "iznuđenom potezu".

- Došlo je vreme da se objasni ne samo ponašanje Izetbegovića, već i njegove obmane, kako prema Zapadu, tako i prema islamskom svetu. On je obmanjivao Zapad da se bori protiv velikosrpske hegemonije, za samostalnu BiH, a prikrivao da se bori za islamsku državu. Istovremeno, obmanjivao je i svoje prijatelje u islamu da planira da napravi novu Palestinu u srcu Evrope zbog čega je i 1993. godine odlikovan za pokretanje džihada na starom kontinentu. Doduše, da nije bilo Srba, on bi verovatno napravio prvu islamsku državu u Evropi - ističe Ivanišević.

On dodaje će Izetbegović ostati upamćen i kao jedini predsednik neke države koji je formirao svoju ličnu vojsku - Patriotsku ligu.

- To je pre njega uradio jedino Hitler, osnivajući SS odrede - ističe Ivanišević.

Ivan Kostić: Turske pretenzije

Predsednik Odbora za Srbe u dijaspori i regionu Skupštine Srbije Ivan Kostić ocenio je snimanje filma u režiji i produkciji iz Turske "nastavak neoosmanske politike na Balkanu".
- Serija će sigurno idealizovati lik i delo vođe bosanskih muslimana i glorifikovati Izetbegovićev uspeh da formira prvu islamsku državu u Evropi, dok će relativizovati lošu stranu i zločine koje su Bošnjaci počinili nad Srbima. Ovaj projekat predstavlja demonstraciju moći turske spoljne politike - naglašava Kostić.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online