Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.08.2017.
19:57
sputniknews.com, Vestionline A

Izetbegović: Srbi da prestanu...

Bošnjački član Predsedništva BiH i predsednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslednjih godina šalje pozitivne signale, poziva na dijalog, kao i da se, uz povremene probleme, odnosi BiH i Srbije i odnosi Bošnjaka i Srba popravljaju.

EPA/Jack Taylor
Bakir Izetbegović "ućutkuje" Srbe

On je to rekao u intervjuu za portal "Faktor", odgovarajući na pitanje da li smatra da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik naglas izgovara ono što Vučić misli.

- To ide jako sporo. Pred nama je još mnogo otvorenih, nerešenih pitanja, kako u odnosima dveju država, tako i u odnosima dvaju naroda. Trebali bi da ih brže rešavamo. S politikom kakvu vode Dodik i slični njemu, i s takvom retorikom, to će teško ići, i verujem da je i Vučić svestan toga. Dodik je naprosto postao paradigma konflikta, i Vučić mora da bude svestan činjenice da svaki plan koji se pravi sa Dodikom, sam po sebi nosi negativan naboj - rekao je Izetbegović.

Govoreći o najavi Dodika da će Beograd i Banjaluka uskoro formirati timove stručnjaka koji će raditi na pisanju teksta "zajedničke deklaracije o delovanju za opstanak Srba", a koji je pisac Filip David uporedio sa memorandumom SANU od pre 30 godina, Izetbegović je kazao da su istorijska iskustva sa memorandumima i deklaracijama koje se pišu u Beogradu "zaista loša".

- Šta je cilj ovaj put još je nejasno. Videćemo da li će taj dokument biti namenjen za amortizovanje reakcija na unutrašnjem planu u Srbiji zbog najave promene kursa u odnosima s Kosovom ili je zaista reč o tome što govori gospodin David, ali i drugi. Imajući u vidu sve sukobe kroz koje su narodi Balkana prošli u proteklim decenijama, u kojima su srpske vođe i intelektualci imali centralnu ulogu, najbolji način da se Srbi zaštite jeste da njihovi lideri prestanu sa pravljenjem planova koji ugrožavaju ili potcenjuju druge - rekao je lider SDA.

Kako je rekao, šta god da bude "BiH i Bošnjaci znaće da reaguju na pravi način".

- Loša je poruka to što je najavljeno da će deklaraciju koja se odnosi isključivo na srpski narod usvajati i Narodna skupština RS. Entitet RS, kao deo BiH, i njegova skupština, ne pripadaju samo srpskom narodu, nego i Bošnjacima i Hrvatima - rekao je on i dodao da je BiH nadživela i one pre njega, pa će nadživeti i njega i njegove praunuke.

Prema njegovim rečima, Dodikova politika će postupno izgubiti snagu i usporiće se kao mašina kojoj ponestaje goriva.

- I pokazaće se da je ono što izgleda kao Dodikova snaga, u stvari bila njegova glavna slabost. A to je nekontrolisana, diktatorska vlast u Republici Srpskoj - zaključio je Izetbegović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online