Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.07.2017.
16:56
Vestionline A

Sputnjik: Amerika u misiju "Balkan" kreće iz Crne Gore

U Crnoj Gori se ovih dana obavljaju ozbiljne pripreme za predstojeću posetu potpredsednika SAD Majka Pensa. Neki smatraju da se Amerika odatle vraća na Balkan.

Reuters
Priprema se poseta u Crnoj Gori: Majkl Pens

Zvanični povod Pensove posete je samit lidera država članica Američko-jadranske povelje, na kojem će u statusu posmatrača učestvovati i Srbija.

Pensova poseta ocenjuje se kao istorijska, jer se radi o najvišem američkom zvaničniku koji će posetiti Crnu Goru još od 1905. godine, kada su dve države prvi put i zvanično uspostavile diplomatske veze.

Ono što, međutim, takođe budi pažnju, ne samo crnogorske, već i šire javnosti, jeste svakako okolnost da će Pensov boravak u Podgorici ujedno biti i prva zvanična poseta regionu nekog od predstavnika iz samog vrha nove Trampove administracije.

U tom smislu, već su aktuelne spekulacije da li zakazana poseta znači i signal za ponovno aktiviranje ozbiljnijeg američkog prisustva u regionu, kao i da li su možda posredi koraci u pravcu daljeg "neutralisanja ruskog uticajana Balkanu", piše Sputnjik.

Ima dosta argumenata za takvo razmišljanje, navodi dalje Sputnjik, s obzirom na to da je zvanični povod za posetu potpredsjednika SAD vezan za učešće na specijalnom sastanku lidera država članica Američko-jadranske povelje (A5), a koja je 2003. godine osnovana uz pokroviteljstvo Amerike kako bi "koordinisala aktivnosti podrške zemljama koje su zainteresovane za članstvo u NATO".

SAD ostaju oprezne

Istovremeno, još jedan visoki američki zvaničnik govorio je danas o ulozi SAD na Balkanu. Naime, Hojt Brajan Ji je izjavio da SAD ne žele da preuveličavaju širenje ruskog uticaja u regionu Zapadnog Balkana ali da će ostati oprezne.

- Preduzimamo korake da ojačamo zemlje Zapadnog Balkana u borbi protiv lošeg uticaja – bilo ruskog ili nekih drugih zemalja. Želimo da budemo sigurni da ni Rusiji niti bilo kom drugom akteru neće biti lako da utiče na spoljnu ili unutrašnju politiku na Balkanu - rekao je Ji u intervjuu za Glas Amerike.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju rekao je da bi "svaku demokratiju trebalo da zabrine rusko mešanje u Crnoj Gori".

Najavljeni skup u Crnoj Gori i prisustvo Pensa su, ocenjuje Sputnjik, američki napor da se utvrdi i ojača prisustvo NATO u regionu, a interesantan je i detalj da će, pored Crne Gore, zvanični domaćin skupa biti i Makedonija, koja se smatra sledećom članicom Alijanse.

Nema sumnje da će poruke, koje potpredsednik Pens uputi glavnim protagonistima u regionu, javnost propratiti sa velikom pažnjom. Ukoliko se ubrzo ostvari i američki naum za munjevito uvlačenje Makedonije u Severnoatlantski vojni savez, prisustvo NATO–a na Balkanu biće praktično zacementirano.

S obzirom na to da su svi ostali učesnici samita već članice ili imaju otvorene aspiracije za članstvo u NATO, biće veoma interesantno kakva će očekivanja imati nova američka administracija u pogledu Srbije, koja je do danas vodila politiku balansiranja i neutralnosti na međunarodnoj sceni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online