Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.07.2017.
12:56
Vestionline, Tanjug A

Nastavlja se "rat" u BiH: Izetbegoviću, koja je bila tvoja uloga u padu Srebrenice?

Lideri SBB i SDA u BiH, Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović, nastavili su da zaoštravaju odnose, pa je nakon optužbe bošnjačkog člana Predsedništva BiH da je Radončić izdajnik, lider SBB, koja je i koalicioni partner SDA, Izetbegovića poziva da izađe iz Muslimanskog bratstva i odgovori kakva je bila njegova uloga u "padu Srebrenice".

EPA/Jack Taylor
Prozvao Radončića, pa dobio odgovor: Bakir Izetbegović

Najpre je, naime, Izetbegović na tribini u Bihaću poručio da nema više saradnje sa Radončićem zato što je izjavom da su Bošnjaci započeli rat u BiH bacio ljagu na svoj narod, nakon čega ga je lider SDA oznacio izdajnikom.

Usledila su Radončićeva pitanja za Izetbegovića među kojima je i da li je to lider SDA napravio koaliciju sa Radovanom Karadžićem, Matom Bobanom, Krajišnikom i mnogim drugim, kako navodi, ratnim zločincima koji su ubili 200.000 Bošnjaka i milion raselili.

U saopštenju SBB, objavljenom na zvaničnom sajtu, Radončić poziva Izetbegovića da, kako kaže, pre nego što to otkrije istorija kada se skinu oznake tajnosti, kaže kakva je njegova uloga bila u padu Srebrenice i povlačenju Nasera Orića iz istog grada sa mesta komadanta odbrane.

SBB pita Izetbegovića šta je 1993. godine, bio cilj Bošnjačkog sabora u Sarajevu, nego podela BiH i pravljenje fildžan države i vladavine pet familija.

- Izetbegovića pitamo i šta je sa cepanjem SDA i da li upornim lažima na račun Radončića želi da sakrije svoj neminovni odlazak sa čela stranke?

SBB traži od Izetbegovića da istupi iz Muslimanskog bratstva, jer to nije bila ideja za koju su ginuli Bošnjaci, a to članstvo, ističu, nanosi ekstremne štete Bosni i Hercegovni.

- Zašto Izetbegović još izbegava da žrtvama genocida uputi izvinjenje zbog istorijskog laganja u Većnici, kada je nekompetentnom tužbom pomogao da istorijska ljaga sa lica agresora na BiH bude manja - pita SBB u saopštenju.

SBB smatra da, kako navode, Izetbegović, već 20 godina, vodi politiku podele BiH na tri dela i da je upravo on u najtešnjem dosluhu sa Dodikom i Čovićem.

- To potvrđuju dogovori iz kafane "Barka" sa Dodikom i glasanje u Parlamentu FBiH od pre 15-ak dana, kada su Čović i HDZ, sprečili smenu njegove supruge Sebije sa mesta direktorke Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu - navode iz SBB.

Poručuju i da bošnjački veterani nisu svoje živote u poslednjem ratu davali za "bračni par Čaušesku", koji više ne može da se skriva pod kišobran pokojnog Alije Izetbegovića, i da bi njih dvoje što pre trebalo da abdiciraju sa višedecenijskog begovskog trona. To će za građane BiH i regiona biti bolje i lakše.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online