Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 06.07.2015.
01:51
Ž. Marković - Vesti A

Srbi žrtve drugog reda

Sećanje na srpske žrtve Podrinja, čije je stradanje obeleženo u subotu u Bratuncu, palo je u drugi plan zbog političkih poruka. U drugi plan je otišla i činjenica da ponovo nijedan istaknuti međunarodni zvaničnik, niti bošnjački političar, nije došao da oda počast srpskim žrtvama.

Srna
Od diplomata samo ruski: Komemoracija u Bratuncu

Nije bilo visokog predstavnika Valentina Incka, ni američke ambasadorke Morin Kormak, nije bilo Bakira Izetbegovića, ali ni predstavnika nevladinih organizacija. Od diplomatskog kora došao je samo ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

- Došao sam da odam počast onima koji su poginuli. Sve žrtve zaslužuju isti odnos - kratko je poručio Ivancov.

Imajući u vidu da takav odnos ne gaje ni stranci, ni Bošnjaci, i uzevši u obzir celokupno stanje u pravosuđu BiH, gde za zločine nad Srbima u Podrinju niko nije odgovarao - najave referenduma iz Srpske, i poruka Milorada Dodika da Srbi treba da napuste Parlament BiH, zbog zloupotrebe te institucije od strane bošnjačkih poslanika - nikoga nije začudila, ali jeste izazvala burne reakcije.

Nakon nekoliko godina pomenu u Bratuncu prisustvovali su predstavnici najvišeg vrha Srpske, ali i vodeći zvaničnici iz opozicionih stranaka, te brojni građani. Među porodicama žrtava uglavnom je preovladavalo ogorčenje, kako zbog činjenice da zločince nije stigla pravda, tako i zbog toga što ih je, po njihovom mišljenju, vlast potpuno zaboravila.

Pažnju javnosti u Srpskoj zaokuplja slučaj koji nije direktno vezan za pomen u Bratuncu, ali ima veze sa događajima u Podrinju. Naime, Tužilaštvo BiH saslušaće predsednika Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milana Mandića u vezi njegove izjave od 19. februara 2014. On je tada jednoj televiziji rekao da će aktivistkinje udruženja iz Srebrenice "stići božja pravda".

- Žestok ratni zločin počinjen je 1992. i 1993. u Srebrenici, Skelanima, Potočarima, Kravici i Bratuncu, a božja pravda je stigla 1995. godine - izjavio je tada Mandić.

Te aktivistikinje godinama daju brutalne izjave na račun Srba, Srbije i Republike Srpske, ali je Tužilaštvo BiH na to nemo.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.07.2015. 15:16
За Србе никада никакве правде али биће је ускоро и брзо!
Ponedeljak 06.07.2015. 13:51
вучић неје бијо тамо али ће иде у сребрницу. види се да је моја школа.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online