Ponedeljak 06.07.2015.
01:51
Ž. Marković - Vesti

Srbi žrtve drugog reda

Srna
Od diplomata samo ruski: Komemoracija u Bratuncu

Nije bilo visokog predstavnika Valentina Incka, ni američke ambasadorke Morin Kormak, nije bilo Bakira Izetbegovića, ali ni predstavnika nevladinih organizacija. Od diplomatskog kora došao je samo ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

- Došao sam da odam počast onima koji su poginuli. Sve žrtve zaslužuju isti odnos - kratko je poručio Ivancov.

Imajući u vidu da takav odnos ne gaje ni stranci, ni Bošnjaci, i uzevši u obzir celokupno stanje u pravosuđu BiH, gde za zločine nad Srbima u Podrinju niko nije odgovarao - najave referenduma iz Srpske, i poruka Milorada Dodika da Srbi treba da napuste Parlament BiH, zbog zloupotrebe te institucije od strane bošnjačkih poslanika - nikoga nije začudila, ali jeste izazvala burne reakcije.

Nakon nekoliko godina pomenu u Bratuncu prisustvovali su predstavnici najvišeg vrha Srpske, ali i vodeći zvaničnici iz opozicionih stranaka, te brojni građani. Među porodicama žrtava uglavnom je preovladavalo ogorčenje, kako zbog činjenice da zločince nije stigla pravda, tako i zbog toga što ih je, po njihovom mišljenju, vlast potpuno zaboravila.

Pažnju javnosti u Srpskoj zaokuplja slučaj koji nije direktno vezan za pomen u Bratuncu, ali ima veze sa događajima u Podrinju. Naime, Tužilaštvo BiH saslušaće predsednika Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milana Mandića u vezi njegove izjave od 19. februara 2014. On je tada jednoj televiziji rekao da će aktivistkinje udruženja iz Srebrenice "stići božja pravda".

- Žestok ratni zločin počinjen je 1992. i 1993. u Srebrenici, Skelanima, Potočarima, Kravici i Bratuncu, a božja pravda je stigla 1995. godine - izjavio je tada Mandić.

Te aktivistikinje godinama daju brutalne izjave na račun Srba, Srbije i Republike Srpske, ali je Tužilaštvo BiH na to nemo.

2024 © - Vesti online