Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 29.08.2013.
15:10
Beta A

Uhapšen Sarić zbog zločina u Srebrenici

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH su u četvrtak 29. avgusta uhapsili Gorana Sarića, kojeg optužnica Tužilaštva BiH tereti da je počinio ratni zločin na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Srebrenica (foto: arhiva)
 

Sarić je uhapšen dan nakon što je pred Sudom BiH osuđen na 14 godina zatvora za zločine počinjene u Sarajevu. Iako je osuđen u sredu 28. avgusta, Sariću nije bio određen pritvor, već su mu bile produžene mere zabrane.

Novom optužnicom Sarić se tereti da je u svojstvu komandanta brigade Specijalne brigade policije (SBP) Republike Srpske "svesno pomagao u počinjenju zločina u Srebrenici".

Prema optužnici, Sarić je komandovao policijskim snagama na području Srebrenice i okoline u julu 1995, koje su učestvovale u pretresima i prislinom premeštanju bošnjačkog stanovništva prema Potočarima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika UN.

On je, prema navodima optužnice, komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u prisilnom premeštanju stanovništva, žena, dece i staraca i odvajanju muškaraca i dečaka koji su kasnije pogubljeni. Na taj način je, kako se navodi, delimično istrebljena populacija bošnjačkog naroda sa područja srebreničke enklave.

Šarić naredio hvatanje više hiljada muslimana

Optužnica tereti Sarića da je izdao naredbu pripadnicima policije da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac-Konjević Polje, i da zarobe više hiljada bošnjačkih muškarca i dečaka koji su preko šume pokušavali da izađu iz zaštićene zone Srebrenica.

"Na njih je pucano iz pešačkog i artiljerijskog naoružanja, te su pozivani na predaju. A nakon što bi se predali, nije im ukazivana lekarska pomoć, iako je deo njih bio ozbiljno ranjen, već su im oduzimane lične stvari, nakon čega su pripadnici Sarićevog SBP Jahorina, kod jedne kuće u Sandićima streljali oko 15 do 20
Bošnjaka", navodi se u optužnici.

Optužnica za streljanja u Kravici

Posle toga, pripadnici SBP odred Šekovići učestvovali su u sprovođenju više stotina zarobljenika u Zemljoradničku zadrugu "Kravica", gde je njih oko hiljadu pogubljeno pucanjem iz vatrenog oružja i bacanjem bombi.

"Nakon izvršenih pogubljenja, pripadnici policije SBP Jahorina su na prevaru pozivali preživele da izađu, kako bi im se pružila pomoć. Nakon što je oko stotinu preživelih žrtava izašlo, bili su streljani iz puškomitraljeza i pešadijskog naoružanja, a pripadnici policije su nastavili sa dovođenjem i streljanjem pronađenih i zarobljenih Bošnjaka iz Srebrenice", stoji u optužnici.

Sarić se tereti i da je izdao naredbu pripadnicima policije da "sudeluju u pretresu dela teritorije Kravica-Konjević Polje i Pobuđe-Crni vrh s ciljem pronalaska i zarobljavanja bošnjačkih muškaraca i dečaka koji su se u koloni pokušavali probiti prema Tuzli, nakon čega je nekoliko stotina žrtava zarobljeno i nakon toga
ubijeno".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.08.2013. 15:37
Још трају "консултације" главних муљатора у тужилаштву БиХ,шта још измислити да се оптужи невин човек! Да није жалосно,било би смешно како функционише "правда" у БиХ!
Četvrtak 29.08.2013. 19:02
Najcestitiji oficir VRS. Umjesto da napravite reportazu o njemu vi prenosite neprijateljske lazi.
Četvrtak 29.08.2013. 20:25
RS treba pod hitno opozvati svoje ljude iz Tužilaštva BIH i to Tužilaštvo proglasiti nevažećim na teritoriji RS. Sude mu i za etničko čišćenje u Sarajevu a iz Sarajeva proterano 250 hiljada "onih koji nisu Bošnjaci" a pritom nijedan Bošnjak nije osuđen za etničko čišćenje. I ovaj sud se prestavlja kao sud BIH. Ovo je Bošnjački sud koji ima zadatak skrivanja Bošnjačkih zločina!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online