Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.07.2017.
22:54
B. Simonović - Vesti A

Obnova spomen-kapele žrtvama ustaša u Livnu: Ni kosti im nisu bile svete

Ako sve bude po planu, 30. jula ove godine, na Ognjenu Mariju, odnosno svetu velikomučenicu Marinu, u Livnu će biti ponovo otvorena obnovljena i uređena spomen-kapela sa kriptom u kojoj večno počivaju posmrtni ostaci 1.587 žrtava ustaških pokolja počinjenih nad Srbima u ovom kraju, uglavnom na Ognjenu Mariju i Svetog Iliju 1941. godine.

en.wikipedia.org/Pokrajac
Livanjsko polje

Živi bacani u jame

Kapela sa kriptom je, da podsetimo, podignuta u leto 1991. godine i u njoj su 11. avgusta položene kosti žrtava izvađene iz dvadesetak jama i sa gubilišta u Livnu i selima rubom Livanjskog polja.

Potresno svedočanstvo

Pre 26 godina, 11. avgusta 1991. godine kada su u spomen-kosturnicu u Livnu položene mošti žrtava ustaških zločina, promovisana je i knjiga "Ognjena Marija Livanjska" našeg novinara Buda Simonovića, potresno svedočanstvo o ovim zločinima, isapovesti slučajno preživelih i izvađenih iz jama, sa spiskovima svih žrtava.
Knjiga je od tada doživela šest izdanja u velikim tiražima (dva od tih izdanja su finansirale "Vesti", odnosno kompanija Nida Ferlag), a knjiga je prevedena i na engleski i ruski jezik.

U kripti su izloženi i raznovrsni predmeti nađeni u jamama i plitkim rakama, nepobitna svedočanstva i dokazi ustaških zverstava ispoljenih nad Srbima u ovom kraju tokom organizovane i dobro isplanirane akcije zatiranja traga Srbima po monstruoznom genocidnom projektu Anta Pavelića: trećinu Srba pokatoličiti, trećinu raseliti, ostale pobiti.

U livanjskom kraju taj suludi naum je sproveden doslednije nego igde jer se pristupilo sistematskom uništenju tako da u pojedinim velikim selima nije ostalo oka za svedoka (Golinjevo naprimer, a slično je bilo i u Gornjim i Donjim Rujanima).

Ono što zločine u livanjskom kraju izdvaja i čini bestijalnijim od sličnih u drugim krajevima jeste činjenica da su ljude u najvećem broju žive bacali u jame bezdanice i što nije bilo milosti ni prema trudnim ženama i deci - pobijeno je više od 700 dece do 12 godina, a samo u Golinjevu je u jami završilo i 24-oro nekrštene dece.

Kad su po izbijanju ratnih sukoba 1991-1995. godine i stvaranja nove Nezavisne Države Hrvatske, odnosno kad su do reči i vlasti došle novoustaše, verni potomci nevernih predaka i zlotvora, Srbi iz Livna i okoline su u najvećem broju uspeli da izbegnu sudbinu svojih predaka.
Bojovnici Franje Tuđmana su se tada okomili na srpsku, pravoslavnu crkvu u Livnu, i posebno na spomen-kapelu i kriptu, nepobitna svedočanstva ustaških zverstava. Kapela je teško oštećena, a kosti i izloženi predmeti razbacani i razneti.

Pomoć iz Fonda patrijarha Pavla

Zahvaljujući pregaocima i dobrotvorima okupljenim oko Bihaćko-petrovačke eparhije i naročito Livnjacima, aktivistima iz Udruženja Ognjena Marija Livanjska (pored Beograda, ima svoje podružnice i u Novom Sadu i Banjaluci), i crkva i kapela su obnovljene:

- Odnedavno je počelo i freskopisanje spomen-kapele u Livnu - kaže Gordana Dostanić, sekretar Udruženja Ognjena Marija Livanjska. - Po blagoslovu episkopa bihaćko-petrovačkog Atanasija kapelu oslikava mr Goran Janićijević, vanredni profesor i pomoćnik direktora za nastavu Akademije Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzeravciju u Beogradu.

Spasavao i Hrvat

Jedno od najstrašnijih gubilišta u livanjskom kraju bila je jama Ravni dolac na Dinari u koju su ustaše 30. jula 1941. godine bacile 218 Srba iz Donjih i Gornjih Rujana, uglavnom žena i dece. Četrnaestoro od njih je preživelo i, zahvaljujući Hrvatu Vinku Tomašu, izvađeno iz jame nakon mesec i po dana.
Od njih su u životu još Milica - Milka Bošković, udata Maljković (živi u Surčinu), Mara Lalić, udata Jurić (živi u Banatskom Despotovcu) i Božana - Boja Lalić, udata Radeta (živi u Livnu).

Sredstva za freskopisanje je obezbedio Fond patrijarha Pavla pri Patrijaršiji u Beogradu, a očekuje se da radovi budu završeni do kraja meseca, kada se, već po tradiciji u Livnu održava parastos žrtvama. Svečanost osveštavanja spomen-kapele očekuje se ipak tek na jesen.

Do tada će u kripti biti upisana imena, odnosno izloženi spiskovi svih žrtava, a kako nezvanično saznajemo, postoje i veliki izgledi da se u kosturnici nađe i posebni krst namenjen livanjskim žrtvama, koji treba da stigne iz Jerusalima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online