Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.06.2017.
00:10
Đ. Barović - Vesti A

Seoba Arapa u Bosnu

Nakon Sarajeva, investitori s Bliskog istoka dali su se na masovnu kupovinu napuštenih imanja Srba i Hrvata po Posavini.

en.wikipedia.org/Mary Paulose
Prodaja srpskih i hrvatskih imanja u Posavini: Arapi trguju preko porsrednika

Ovu senzacionalnu tvrdnju prenosi zagrebački "Večernji list" u svom izdanju za bosansko tržište, pozivajući se na izvore u nekoliko gradova ovog dela BiH.

List navodi da se kupovina obavlja preko mesnih posrednika, a da je reč o novcu iz Saudijske Arabije koji dolazi preko nevladinih organizacija, fondacija i fondova.

Cene podivljale

Cena dunuma (10 ari) oko Sarajeva pre petnaestak godina je koštala oko 500 evra, a danas je deset puta veća.
Međutim, na atraktivnijim lokacijama oko Sarajeva 10 ari košta i do 17.500 evra, što su potvrdili i vlasnici nekih agencija za nekretnine u BiH.

Ujedinili se Srbi i Hrvati

"U ataru Dervente (RS) domaći Bošnjaci kupili su u martu, uz podršku stranih fondova, 200 dunuma (2.000 ari) zemljišta od hrvatskih porodica Sedlić i Gaura, a bilo je pritisaka i na druge porodice", tvrdi ovaj list navodeći da je slično pokušano i na području poznatog katoličkog centra Plehana, gde su investitori iz Zenice pokušali da kupe zemljište da bi sagradili velike pčelinjake. Zbog intervencije lokalnog sveštenstva do toga ipak nije došlo. Slično se dogodilo i u opštini Odžak (FBiH), gde su se nedugo po kupovini zemlje Srbi i Hrvati iz Šamca ujedinili i zaustavili prodaju."

Boris Nikolić, glavni i odgovorni urednik informativnog portala Derventa kafe, ne isključuje mogućnost da se nešto tako dešava, ali da su iskustva sa terena pokazala da je većina dosadašnjih informacija netačna.

- Od te silne invazije morali bismo da vidimo barem jednog Arapina, a to se još nije dogodilo. Iz nekog razloga ponovo je pokrenuta priča o arapskim investicijama, a da pri tome ne postoji nijedan opipljiv dokaz. Jedino je tačno da se svakodnevno obavlja kupoprodaja zemlje onih ljudi koji više ne žele da žive na ovim prostorima, ali to je problem cele Bosne - ističe Nikolić.

Plan Davutoglua

Politikolog i sekretar Udruženja Srba iz BiH Jelena Vujanović kaže da je pitanje koliko su ove informacije istinite, ali da nema dileme da mnogim Srbima i Hrvatima koji više ne žive u BiH zemlja u zavičaju predstavlja teret, zbog troškova održavanja i poreza, pa je prodaju svakome ko ima novca da je kupi.

- Treba proveriti da li je ova priča tačna. Ukoliko jeste, tada bez sumnje treba tražiti adekvatnu reakciju kako srpskih tako i hrvatskih političkih predstavnika. U tom slučaju je potrebna adekvatna strategija koja mora da počiva na analizi krajnjih ciljeva kupovine srpskog i hrvatskog zemljišta - ističe Vujanović.

Prema njenim rečima, prodaja srpske i hrvatske imovine Arapima ima jasnu funkciju.

- U "strategijskoj dubini" turskog prisustva u Bosni koju je opisao Davutoglu (Ahmet, bivši turski premijer i ideolog neoosmanizma), investicije i kupovina zemljišta očigledno su deo strategijskog delovanja, potpomognutog političarima iz SDA - zaključuje Jelena Vujanović.

Sarajevo meka za kupce

TV Al Džazira je početkom aprila navela da Arapi masovno kupuju parcele oko Sarajeva zbog čega je porasla cena zemljišta.

- Mesta Barice i Čavljak, desetak kilometara od Sarajeva, s čistim vazduhom i impresivnim pogledom na grad, popularna su izletišta, ali odnedavno i meka za potencijalne kupce iz arapskih zemalja. Oni često dođu i raspitaju se čije je zemljište, a onda dođu posrednici koji za njih kupuju - potvrdio je za Al Džaziru jedan od meštana.

Navodno Arapi kupuju ogromne komplekse od 400 dunuma (4.000 ari), uglavnom u Hadžićima, Trnovu i Ilidži, a većinom je reč o srpskoj zemlji.

Miškovci na vodi

Nikolić kaže da je sve počelo februara ove godine kada se pronela vest da je oko Dervente i Prnjavora, uz reku Ukrinu, došlo do masovne prodaje zemljišta Arapima.
- Pojavile su se razne informacije, zbog čega su se se Srbi uznemirili, ali sve je ostalo na rekla-kazala. Ubrzo zatim se na nekim portalima pojavila i "maketa projekta Miškovaca na vodi". Reč je o selu pored Dervente, a informacija je plasirana preko lažnih Fejsbuk profila i mejlova. Bili smo tamo i nismo zatekli da se išta gradi - ističe Nikolić.

 

Kompanija SDA

"Večernji list" navodi da se kupovina napuštenih imanja uglavnom obavlja preko kompanije SDA i tajkuna Alije Budnje koji je blizak arapskim fondovima.
Tako je, tvrdi ovaj list, kupljeno oko 30 hektara zemljišta u Trnjaku kod Odžaka koji je do rata bio nastanjen isključivo Srbima.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online