Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.04.2017.
12:12
Jutarnji list A

Stiglo objašnjenje: Evo otkud navala arapskih investicija na Balkanu

Ugledni Fajnenšel tajms u opširnom članku je proučio ulaganja firmi sa Bliskog istoka u nekretnine na Balkanu, i otkrio razloge zašto im je naše tržište interesantno za ulaganje.

en.wikipedia.org/Mary Paulose
Arapi ulažu u celom regionu, ali im Bosna i dalje omiljena destinacija

FT navodi da mnogi misle da je interes ulagača iz Persijskog zaliva podstaknut strateškim ili religijskim ciljevima, no onda citira Ivana Cakarevića iz firme "Rooftop Capital", koji veruje da pravi razlog ulaganja mnogo prostiji.

Pogodno tržište

- Radi se o pogodnoj lokaciji na stecištu puteva, gde je cena rada konkurentna, a namera pristupanja Europskoj uniji čini celu regiju privlačnom za ulaganja - tvrdi Cakarević.

Investiciona firma Dubaija (ICD) je u maju prošle godine kupila odmaralište Porto Montenegro za oko 200 miliona dolara, što je bilo prvo ulaganje u tu državu. U međuvremenu, egipatski preduzetnik Samih Saviris uložio je 1,1 miliona evra u elitno odmaralište Luštica Bay, a još dva arapska ulaganja: Plavi Horizonti i Montrose Montenegro su u pripremi.

Plave Horizonte muče problemi s vlasništvom zemljišta, što FT prepoznaje kao čest problem za investitore u regionu.

Investicija u Beograd na vodi, projekat vredan 3 milijarde dolara, je najvidljivije zalivsko ulaganje u regionu, piše FT. Iza projekta stoji firma Eagle Hills iz Abu Dabija, ali okružen je kontroverzama.

Ko je najveći investitor iz regiona

Ali, dok je pažnja medija na ulaganjima iz arapskih zemalja, direktor kompanije Coreside  Srđan Vujčić procenjuje kako je za čak 80 odsto investicija u nekretnine u regionu zaslužan - Izrael.

- Izraelski investitori su se fokusirali na maloprodajne parkove i trgovačke centre - rekao je Džejms Gan, direktor Poseidon grupe, koji ima 10-godišnje iskustvo u regionu.

Gan je za FT naglasio da raste i interes južnoafričkih ulagača, koji u svojoj zemlji imaju problema s valutnim rizicima i ekonomskom nestabilnošću. Firma Reit Hyprop iz Johanesburga kupila je 60 odsto beogradskog trgovačkog centra Delta siti u februaru prošle godine. Ista firma kupila je i crnogorski Delta siti u Podgorici, a u avgustu je kupila i trgovački centar u Skoplju. Južnoafrički New Europe Property Investments kupio je zagrebački Arena Centar krajem prošle godine.

BiH omiljena meta arapskih investitora

Bosna i Hercegovina omiljena je meta investitora iz Persijskog zaliva: Oni pogotovo ulažu u nekretnine za odmor, stanovanje i trgovinu. Saudijski Al Shiddi Trading uložio je u sarajevski City Centre. Izgradnja na turističkom gradu Buroj Ozone pokraj Sarajeva počela je krajem prošle godine - investicija je vredn 2,3 milijarde evra, a iza nje stoje ulagači iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Uprkos sredstvima koja pristižu u oslabljenu ekonomiju BiH, ove arapske investicije nisu naišle na univerzalnu dobrodošlicu, piše FT. Neki građani se žale na sudar kultura s posetiocima, i sve veći nalet konzervativizma u zajednicama gde se započinju projekti. Ipak, državna Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) tvrdi kako su ti problemi prenaduvani, a zalivske firme ne spadaju ni među najvećih 10 investitora u BiH.

- Neke zalivkse države su među najvećim investitorima u EU, i tamo su dobrodošle. Kapital ne poznaje religiju ni granice, poznaje samo profit. Stoga ne biste trebalo da mislite misliti da zalivske države ovde ulažu zbog muslimanskog naroda, ulažu zato jer u Bosni i Hercegovini mogu zaraditi - rekla je FIPA u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online