Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 04.06.2017.
10:02
aljazeera.net A

Hrvatska: Narodni heroj priznat u svetu, ponižen u domovini (VIDEO)

Spomenik čuvenom narodnom heroju Stjepanu Filipoviću u Opuzenu je miniran, a njegov lik u svetu predstavlja simbol borbe protiv fašizma.

commons.wikimedia.org
Čuvena fotografija Stjepana Filipovića

U Valjevu spomenik i dalje stoji, a u Opuzenu miniran

Uzdignute pesnice Stjepana Filipovića pod vešalima i sa omčom oko vrata, nekoliko trenutaka pre smrti, i zbunjeni pogledi nemačkih vojnika, sve to ovekovečeno na jednoj fotografiji, postali su simbol antifašističke borbe naroda Jugoslavije.

I ne samo bivše zajedničke države, nego i sveta jer je ta fotografija deo stalne postavke Memorijalnog muzeja holokausta u Vašingtonu, a svojevremeno je bila izložena u sedištu Ujedinjenih nacija, zajedno sa svim drugim artefaktima koji prikazuju ključne trenutke istorije čovečanstva, piše "Al Džazira".

Ali, ono što je drugima ponos, očito je na domaćem terenu - sramota. Na primeru odnosa prema hrabrom delu tog narodnog heroja, a spomen na Stjepana Filipovića u rodnom kraju prekinut je jednim nasilnim činom, zapravo se ogleda i odnos prema jednom vremenu, njegovim akterima i, uopšte, celoj antifašističkoj borbi.

Filipovićevo hrabro držanje poslužilo je kao inspiracija za podizanje dva spomenika. Jedan je podignut nedaleko od Valjeva, grada u Srbiji u kojem je Filipović pre 75 godina pogubljen. Drugi je podignut u njegovom rodnom Opuzenu, hrvatskom gradiću na ušću Neretve u Jadransko more. Prvi i danas ponosno stoji na valjevskom brdu Vidrak; drugog su minirali nepoznati počinitelji u leto 1991. godine.

- I punih četvrt veka traje borba da obnovimo i vratimo taj spomenik. Ceo svet mu se klanja kao simbolu borbe protiv fašizma, a naši ovde su svaku uspomenu na njega uništili. Kao da ga nikad bilo nije - konstatuje Marinko Filipović, potomak narodnog heroja.

Ponosan je na lik i delo svog pretka. Misli i da bi isto tako ponosni trebalo da budu i Hrvatska, i dolina Neretve, a pogotovo Opuzen. 

Polovina spomenika srušeno

Spomenik Stjepanu Filipoviću jedan je od 2.964 srušena, oštećena, oskrnavljena ili uklonjena spomen-obeležja, pri čemu je 731 njih od velike umetničke i kulturno-istorijske vrednosti, naveo je Juraj Hrženjak u svojoj knjizi Rušenje antifašističkih spomenika u Hrvatskoj 1990 - 2000.

O tome kako su narodni heroji "po drugi put umirali od svojih sugrađana" rediteljka Irena Škorić napravila je i film. Nazvala ga je "Neželjena baština", a Filipovićev spomenik odabrala je, uz još četiri, kako bi ispričala svoju priču.

- U Drugom svetskom ratu su ga nacisti obesili, a 1991. su ga Opuzenci minirali. Minirali su ga jer su mislili da heroju Jugoslavije nije mesto u Hrvatskoj. Najtužnije je zapravo da su, nakon što su ga minirali, vandali preostale delove koji su bili od bronze nameravali da prodaju kao vrednu sekundarnu sirovinu - kaže Škorić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.06.2017. 22:45
Opuzen je u EU,a Valjevo nije u EU.Zato je to tako
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online