Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.06.2017.
03:15
B. Simonović - Vesti A

Rat i mir kapetana Amira Reka (1): Delili smo i čašu vode

Gudelj i Bučje su nazivi dva sela u dolini Drine. Obešena visoko na strmim padinama desne obale hirovite reke. Gudelj šest-sedam kilometara od Foče ka Goraždu, Bučje toliko od Goražda ka Višegradu.

Vesti
Ljudina: Amir Reko

Na prvi pogled odozdo sa obale Drine, liče jedno na drugo. Na sve manjim livadama, na kojima se više ne zna gde završavaju šumarci, a gde počinju rodni, ali oronuli voćnjaci, primećuje se tek gdekoji krov. Više je kućišta, koja se izdaleka odavno ne vide - zaklonilo ih šipražje, trnjaci i burjan, sigurni biljezi da tu ljudske ruke odavno nema.

Ukršteni putevi

I sudbine im slične, slika i prilika mnogih sela u Bosni i Hercegovini, u svim krajevima preko kojih je devedesetih godina prošlog veka protutnjio rat. I jedno i drugo do rata, od iskona bilo je pola muslimansko, pola srpsko. Danas u Gudelju nema uva muslimanskog, u Bučju uva srpskog, a po napuštenim i zapuštenim kućištima i imanjima reklo bi se da ih skoro neće ni biti.

Pre bi se, čini se, moglo desiti da se uskoro odsele i oni retki koji se još veju u tim selima, uglavnom iznemogli i ojađeni starci i nejač, koliko nemoćna, još više nevoljna da obnavlja život na okrvavljenim razvalinama i pustolinama.

Priča koja sledi prati uglavnom sudbinu dva čoveka gotovo identičnih godina, Amira Reka, Muslimana iz Gudelja i Milivoja Čarapića, Srbina iz Bučja. Kako je rat, to najbezumnije i najtragičnije stanje u koje čovek može zapasti, povezao ova dva sela, ukrstio puteve ova dva čoveka.

U suštini, to je još jedna priča o Bosni, večitom "tamnom vilajetu", u kojem su ratovi od pamtiveka ostavljali posebno duboke tragove, jer se ovde očigledno nikad nije zatrlo seme bezumnih i bezdušnih, onih veštih i mržnjom zatrovanih, uvek spremnih i spretnih da zavade i rat iskoriste za svoje interese - onih koji su nicali i stasavali ovde, ali i onih koji su sa svojim poganim, zlotvorskim namerama i ciljevima dolazili sa strane.

Ipak, ovo je priča koja budi nadu u bolje, vraća veru u ljudskost i ljude, u ono najplemenitije u njima - u ljubav kao jedinu sigurnu branu i protivtežu mržnji i pakosti.

Ugledan biznismen

- Ja sam ovaj svijet ugledao u fočanskoj bolnici 27. decembra 1963. godine - počinje svoju storiju Amir Reko, pedeset četvorogodišnja ljudina plemenitog lika i glasa, nekadašnji kapetan Jugoslovenske narodne armije, potom i komandant 43. drinske muslimanske brigade u opsednutom Goraždu, sada ugledni i poznati biznismen i poslovni čovek iz Sarajeva, sa kojim sam se nedavno sreo na terasi jednog fočanskog lokala na desnoj obali Drine.

- Odrastao sam u selu Gudelj, za mene najlepšem mjestu na svijetu. To ti je od Foče sedam kilometara niz Drinu prema Goraždu, pa odatle još jedan kilometar uzbrdo, na desnoj obali. Selo strmo i jedva pristupačno, ali svejedno, za mene nema ljepšeg pod suncem.

Tu su živjeli moji roditelji, otac Aziz i majka Aziza, rodom od Pandža iz Srenetića - to je još dalje, gore u brdima. Imam i četiri godine mlađeg brata Samira, i on je Bogu hvala živ, ima porodicu i živi u Ustikolini, a kod njega sada živi i naš već dobrano ostarjeli otac.

Vazda štitili jedni druge
Selo je bilo pola srpsko, pola muslimansko. Tačnije, bilo pet muslimanskih porodica, sve moji rođaci i bratstvenici Reke, i sedam srpskih - jedna kuća Kulića, a ostalo Pejovići.

Od davnina bilo tako. Živjeli u bratskoj slozi i ljubavi, ispomagali se i držali i u volji i u nevolji, i nikad niko niti je pitao ko se kako Bogu moli, niti je to kome smetalo. Ti odnosi su građeni i na njih se pazilo od pamtivijeka. Dijelili smo i čašu vode o moglo je doći do spora i međusobne zavađe između Muslimana ili Srba ponaosob, ali nikad između jednih i drugih i nikad na vjerskoj osnovi. Bilo i prije ratova i zla, ali nikad nikome nije pošlo za rukom da nas zavadi i podijeli po tom najosjetljivijem šavu.

Bilo je tako čak i u Drugom svjetskom ratu - Muslimani štitili Srbe kad bi naišli Talijani, ustaše, ili kakva druga formacija koja je prijetila da im naudi, a Srbi opet nijesu dali na komšije i prijatelje, ako bi naišli četnici. Nikad, recimo, ni moj otac, ni ja, niti iko moj, dok je od nas traga i pomena, ne možemo i nećemo zaboraviti postupak našeg prvog komšije Laza Pejovića, nesumnjivo u tom času najuglednijeg i najuticajnijeg čovjeka u selu, ne samo među Srbima - Pejovićima.

Prezime

Nijesam, nažalost, još utvrdio porijeklo mog prezimena, kako je i gdje je nastalo i otkud su se i kad moji doselili u Gudelj. Saznao sam da Reka ima još i u Podgorici i koliko znam nigdje više na prostorima bivše Jugoslavije. Imam veliku želju, i nadam se da ću je i ispuniti, da se jednog dana i time pozabavim, da utvrdim ko smo i odakle smo, da li imamo rodbinske veze sa Rekama iz Podgorice i da li oni, možda nešto više znaju o svom porijeklu.

Negdje 1942. ili početkom 1943. godine, banuli u selo četnici i počeli redom da zlostavljaju i pljačkaju Muslimane. Lazo čuje vrisku i zapomaganje u našoj ni sto koraka udaljenoj kući - eto, dijelio nas praktično samo jedan izvor - dotrči i zatekne četnika, zlostavlja moju nenu, očevu majku Hatidžu, podnio joj cijev pod grlo i traži dukate. Lazo potegne pušku i ubije ga na pragu. E, poslije kad su došli po Laza da ga vode u zarobljeništvo - priča se da je i završio u nekom njemačkom logoru - svoje dvoje djece, Todora i Bosu, nije ostavio u amanet Srbima, rođacima i komšijama, nego mojoj neni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online