Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.04.2017.
18:10
Tanjug A

Otkrivena dokumenta američkih obaveštajaca: Bosna vrvi od mudžahedina

Banjalučki portal srpskacafe.com objavio je 741 ime pripadnika zloglasnog odreda "El mudžahedin", koji imaju državljanstvo BiH.

wikipedia.org/Natalino7
Posle rata u Bosni i Hercegovini, mudžahedini dobili državljanstvo i ostali u zemlji

Banjalučke Nezavisne novine prenose da to ukazuje koliko su bošnjačke vlasti posle potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma bile velikodušne i kapom i šakom delile državljanstva BiH mudžahedinima i arapskim borcima koji su ratovali na strani Armije BiH.

U posedu portala srpskacafe.com, naime, su podaci za  741 pripadnika zloglasnog odreda "El mudžahedin", njihovi lični podaci, adrese stanovanja, kao i datumi kada su primljeni u BiH državljanstvo.

Pored toga, na spisku se pored imena novih državljana BiH precizno navodi i naziv organa vlasti u Federaciji BiH preko kojeg su mudžahedini primljeni u državljanstvo, kao i imena službenika koji su ih evidentirali u matične knjige.

- Reč je o spisku koji su napravile američke obaveštajne službe nedugo nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine. Amerikanci su tada prikupljali precizne podatke o svim arapskim borcima i bivšim pripadnicima "El mudžahedina" nakon što je otkriveno da je jedan broj terorista, koji su izvršili napad na Njujork i Vašington, za vreme rata boravio u BiH i da su se borili na bošnjačkoj strani - otkrivaju izvori portala srpskacafe iz obaveštajno-bezbednosnih krugova.

Oni dodaju da se značajan broj lica sa navedenog spiska i danas nalazi u BiH, poput zloglasnog Ajmana Avada, glavnog oficira za bezbednost odreda "El mudžahedin", koji nesmetano živi u zeničkom prigradskom naselju Perin han.

Avad se na pomenutom spisku nalazi na strani 118. pod rednim brojem 77.

- Takođe, jedan broj mudžahedina sa spiska, koji su dobili državljanstvo BiH, danas se nalazi u Siriji i Iraku. U tim zemljama ratuju na strani terorističke Islamske države - ističu sagovornici portala srpskacafe.

Na spisku od 741 pripadnika "El mudžahedina", koji su posle završetka rata u BiH dobili bh. državljanstvo, ubedljivo najviše je Sirijaca - čak 108. 

Posle njih slede Egipćani, od kojih je 87 primljeno u bh. državljanstvo, zatim Jordanaca 80, Sudanaca 76, Alžiraca 75, Tunižana 49, Turaka 43.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online