Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 07.03.2017.
20:19
Vestionline A

Za godinu dana Hrvati "mrze Srbe duplo više"

Tokom 2016. godine je zabeležen 331 slučaj nasilja i drugih oblika podsticanja na diskriminaciju prema Srbima, što je 57 odsto više nego prethodne godine.

Tanjug
Proustaše se šetaju centrom Zagreba (Foto: Arhiva)

To piše u dokumentu koji je u Zagrebu predstavilo Srpsko nacionalno veće.

- Ovo nije 331 izolovan slučaj, već 331 prostor iza kojih se nalazi na stotine drugih slučajeva koje je teško popisati. Ne radi se o izolovanim slučajevima, već o fenomenu koji se širi i koji je s margina ušao u javni prostor - poručio je predsednik SNV-a Milorad Pupovac.

Pupovac je uveren da će se trend diskriminacije nastaviti, s obzirom na to da je prošle godine došlo do drastičnog porasta pojava kojima se, kako je rekao, diskriminišu Srbi u Hrvatskoj. 

- Podatke smo beležili po prijavama pojedinaca i iz različitih medija - rekla je Tamara Opačić, autorka biltena SNV-a koji donosi pregled podataka o govoru mržnje, etničkoj netrpeljivosti i istorijskom revizionizmu. 

Opačićeva smatra da će se takav trend nastaviti, na šta ukazuje i događaj u Sinju, gde je u utorak na pravoslavnoj crkvi osvanuo grafit ustaškog pozdrava "Za dom spremni", a slično je zabeleženo i prošlog meseca u Bjelovaru. 

Zabrinjava, kaže, i podatak da je prošle godine zabeleženo ukupno 16 fizičkih napada na pripadnike srpske manjine. Takođe je zabeležen rekordan broj od 42 izjave i postupaka javnih osoba koje su otvoreno promovisale ustaštvo i koristile govor mržnje ili druge oblike verbalnog nasilja, a dobar deo tih izjava potekao je od dela katoličkog sveštenstva, rekla je.

U dokumentu je kritikovana javna promocija filma Jakova Sedlara "Jasenovac. Istina", koji se zasniva na, kako se navodi, nizu falsifikata. 

- Taj film se prikazivao u nekim hrvatskim školama, dok je istovremeno u jednoj šibenskoj školi zabranjena izložba o Ani Frank - istakla je Opačićeva. 

Zamerila je i to što je ploča u Jasenovcu s natpisom "Za dom spremni" prošla bez reakcije represivnog aparata i tamo stoji već četiri meseca. 

POVEZANE VESTI

Utorak 07.03.2017. 21:27
Učiteljica: Zamislite da ste u specijalnoj jedinici i da vas je služba poslala da spasite dva davljenika, crrnca i belca. Кoga bi ste vi spasili? Slovenac, Bosanac, Hrvat i Srbin se javljaju. Slovenac: Čujte, ja bi prvo spasio crrnca. Oni su obdareni. Bosanac: Učiteljice, ja neću spasiti nikog! Slovenac: Pa moraš! Učiteljica: Da li si normalan?! Pa ti si tamo poslat da spašavaš davljenike. Bosanac: Jesam, bona, ali ne znam da plivam! Hrvat: Кao i svaki Кroat, pravoga kroatskoga podrijetla, naravno, spasao bi obojicu. Slovenac: Ma laže, učiteljice! Srbin: Ja bi spasio samo crrnca! Slovenac: Eto vidite! Srbin: Ali ne zbog njegovog razloga. Imam ja svoje razloge. Učiteljica: A koje to razloge? Srbin: Možda je belac Hrvat. Neću da rizikujem.
Utorak 07.03.2017. 22:07
Eto ja uopšte ne verujem da Krvati mr,ze Srbe više nego lane - čak šta više mr,ze ih u kontinuitetu isto i 100%
Utorak 07.03.2017. 22:27
Verujem da je u pitanju maloumnik koga ni rodjeni ne mogu gledati ocima..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online