Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 21.02.2017.
21:01
Vestionline A

Trampov novi savetnik: NATO gađao Srbe iz RS 300 puta za 24 sata!

Herbert Rejmond Mekmaster, novi savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, u prošlosti se bavio analizama rata u BiH i NATO agresije na Jugoslaviju.

commons.wikimedia.org
Herbert Rejmond Mekmaster i Donald Tramp

Mladićevi Srbi delovali su silno

On je pisao o ratu u Bosni i Hercegovini i naveo je da je "užas Srebrenice, ponižavajuća predaja holandskih mirovnjaka ratnom zločincu Ratku Mladiću, ubijanje 7.000 muslimanskih muškaraca, navelo Ameriku i Evropu da se krene silom na bosanske Srbe".

"Mladićevi Srbi su svima delovali silno, procene o broju vojnika potrebnih za borbe na kopnu su bile visoke. Brutalnost bosanskih Srba je maskirala njihovu slabost, a u avgustu 1995. godine snage Hrvata i muslimana koje su obučavali Amerikanci su krenuli na bosanske Srbe", naveo je Mekmaster. 

Osvrnuo se i na tragediju u Sarajevu, na pijaci Markale. 

"Odgovor na besmislen napad u kom je stradalo 38 ljudi, a 85 ranjeno, NATO snage su žestoko gađale Srbe u Republici Srpskoj, 300 puta za 24 sata. To je bio oštar zaokret, prethodne dve godine su NATO akcije bile neefikasne", napisao je Mekmaster. 

Makedonci simpatišu Srbe, plaše se Albanaca

Bombardovanje Jugoslavije je takođe bilo tema za Mekmastera. 

"Makedonija je dala bazu, ali to nije bilo stabilno okruženje, pošto tamošnje stanovništvo simpatiše Srbe, a ima strah od Albanaca. Grčka nije dozvolila prelete NATO aviona, zatvorila je kritične linije, dok su Francuzi i Italijani bili rezervisani zbog cele akcije NATO u Jugoslaviji. Sve je trebalo da traje pet dana, ali je potrajalo, zbog Slobodana Miloševića", naveo je Mekmaster. 

Prema njegovim rečima, tadašnji predsednik Jugoslavije je predvideo poteze Alijanse. 

"Milošević je pomerio vojsku na granicu sa Kosovom, svega nekoliko nedelja pre početka napada. Ta vojska je, po početku bombardovanja, izbacila Albance na ulice, oduzela im dokumenta, spalila kuće i poterala ih ka Makedoniji i Albaniji. NATO se nije tome nadao - bombardovanje je ubrzalo etničko čišćenje, umesto da ga zaustavi", ističe Mekmaster. 

Mnoge mete pogođene slučajno, NATO akcija neuspešna

Dodaje i da su mnoge mete pogođene slučajno, kao i da je Beograd znao za poteze Alijanse, zahvaljujući doušnicima. 

"Srbi su evakuisali objekte čim su se oni našli na listi meta, verujem da je Jugoslavija imala špijune u NATO redovima, a i doušnici koji su bili u blizini baze Avijano u Italiji su javljali kada avioni poleću. Zbog svega toga, NATO akcija je bila neuspešna, za 78 dana uništeno je manje od pet odsto borbenih sistema Jugoslavije, a razmere neuspeha su postale vidljive tek posle završetka akcije", naveo je Mekmaster.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.02.2017. 21:53
изволи пиичко смрдљива избриши и ове коментаре.
Utorak 21.02.2017. 21:53
изволи пиичко смрдљива избриши и ове коментаре.
Utorak 21.02.2017. 21:54
изволи пиичко смрдљива избриши и ове коментаре.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online