Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.02.2017.
17:55
Sputniknews, Vestionline A

I da ubijaju Srbe u Hrvatskoj, Brisel bi ćutao

Pod izgovorom da se ne meša u unutrašnje stvari svojih članica, EU ne reaguje na ekstremističke ispade hrvatskih nacionalista. Gde se nalazi crvena linija koju Hrvatska treba da pređe da bi Brisel reagovao.

pixabay.com
Šta bi isprovociralo Brisel? Možda da ubiju neke Srbe

Vojislav Stanimirović, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke, kaže da je, gledano iz ugla srpske zajednice u Hrvatskoj, crvena linija odavno preskočena. Ljudska prava Srba u Hrvatskoj krše se odavno, neprimenjivanjem Ustavnog zakona kada je u pitanju dvopismenost, kaže Stanimirović.

Već petnaest godina u Hrvatskoj se ne primenjuje Ustavni zakon o pravu na školovanje na manjinskim jezicima i pismu. Ovo pravo, prema Stanimirovićevim rečima, krši se samo kada je srpska zajednica u pitanju.

- Naš glas se slabo čuje jer nema ko da nas predstavlja u Evropskom parlamentu, gde se čuje samo jedna strana. Imali smo šansu da imamo jednog evroparlamentarca, koju smo 2014. propustili. Da je naš zastupnik u EP, onda bi se naš glas čuo dalje, i bilo bi jasnije šta se ovde zapravo dešava - kaže Stanimirović i dodaje da predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj obaveštavaju predstavnike EU u ambasadama u Hrvatskoj o tome šta se dešava kada je srpska manjina u Hrvatskoj u pitanju.

- Ali, očito da evropske zemlje imaju neke važnije stvari, ozbiljnije probleme u svojim zemljama, nego da se bave ovim što se ovde dešava, što sigurno nije dobro za jednu mladu članicu EU kao što je Hrvatska - objašnjava Stanimirović.

Predsednik dokumentaciono-informacionog centra Veritas Savo Štrbac sumnja da će EU ikada reagovati na kršenja ljudskih prava i na pretnje ekstremista prema Srbima u Hrvatskoj.

Kada bi trebalo reagovati na takve pojave, kaže Štrbac, angažovanja evroatlantskih institucija nema. Reakcije su pojedinačne, a institucije se brane time da nemaju mehanizme da se mešaju u "unutrašnje stvari pojedinačnih država".

- Zaista ne znam šta bi to trebalo da se desi u Hrvatskoj, a čuda se dešavaju na sve strane. Ako Evropu, koja počiva na antifašizmu, ne intrigira i ne provocira da nešto preduzme povodom revitalizacije ustaštva koja se vidi na svakom koraku u Hrvatskoj, ne znam da li bi ih isprovociralo da nešto preduzmu da sutra, ne daj bože, ubiju neke naše Srbe, koji su prozivani ovih dana. Ne znam da li bi ih i to provociralo. Verujem da ne bi čak ni to - zaključuje Štrbac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online