Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.12.2016.
17:28
Vestionline A

"U Hrvatskoj buja fašizam, hoće li neko da probudi Brisel"

Efraim Zurof, direktor Centra Simon Vizental u Jerusalimu, koji je do sada više puta upozoravao na porast neofašizma u Hrvatskoj, ocenio je da je aktuelna situacijau Hrvatskoj u tom smislu veoma loša.

Reuters
Zabrinut zbog situacije u Hrvatskoj: Efraim Zurof

On je istakao i da nije optimističan da bi se ona mogla promeniti, osim uz, kako je rekao, pravo rukovodstvo u zemlji.

Konstatuje, međutim, da se upravo predsednica Kolinda Grabar Kitarović nedavno u Kanadi fotografisala ogrnuta ustaškom zastavom i pita šta onda očekivati.

- To je poruka koja se šalje hrvatskom narodu. Što se može zaključiti - ili je ona nostalgična prema ustašama, ili je pogrešna osoba za taj posao. Nažalost - naveo je Zurof u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Misli da bi se neko u Evropskoj uniji trebalo da probudi i pozove Brisel i objasni šta se događa u Hrvatskoj, jer je ovo što se sada događa u toj zemlji, zaista neprihvatljjivo.

- Lično svuda podižem glas protiv nacizma, ali promene su moguće kada građani Hrvatske sami shvate da su ovakve stvari potpuno neprihvatljive - rekao je Zurof.

Ploča u Jasenovcu vređanje žrtava

Povodom postavljanja spomen ploče u Jasenovcu sa uklesanim natpisom ustaškog pozdrava "Za dom spremni", Zurof kaže da ima osećaj da u Hrvatskoj ne postoji želja da se pokrene istraga.

- Zapravo ne želi se ništa raditi po tom pitanju. To je problem i to je jedna tužna priča. Sumnjam da će se bilo kakva ozbiljna akcija poduzeti u sadašnjim okolnostima. Nezamislivo je da se bilo gde u Hrvatskoj postavlja takva spomen-ploča, pogotovo ne u Jasenovcu - rekao je on.

Objašnjava da je taj pozdrav uvreda svima koji su izgubili porodicu i rođake u Jasenovcu, Jadovnu ili drugim ustaškim koncentracijskim logorima u Hrvatskoj, kao i onima koji se ustaše poslale u Aušvic.

- To je uvreda za sve koji su patili pod ustaškim režimom, koji je bio jedan od najkrvoločnijih u istočnoj Evropi tokom Drugog svetskog rata - kaže Zurof.

Vlasti se plaše da sprovode zakoon

Upitan zašto izostaje pritisak Zapada, iz Brisela, Vašingtona ili Jerusalima, Zurof kaže da i u samoj Hrvatskoj postoji zakon koji zabranjuje propagiranje ustaških slogana.

- To može biti zabranjeno i kažnjeno, ali se vlada plaši da to uradi. U Hrvatskoj danas imate veliki broj ljudi koji smatraju da je uzvik "Za dom spremni" sjajna stvar i da su ustaše božji dar čovečanstvu. Mnogi misle da su oni bili heroji koji su se znali suprotstaviti hrvatskim neprijateljima i zato žele da se oni ponovno vrate - naveo je.

- Kako drugačije objasniti da se u srcu Zagreba svake godine održava misa za Antu Pavelića, jednog od najvećih masovnih ubica tokom Drugog svetskog rata - zapitao je Zurof i dodao da ne bi bio iznenađen da se to dogodi i ovog decembra.

- Da li Pavelić zaslužuju takvu misu? Naravno da ne. To je sramota - poručio je.

A na pitanje otkuda toliko mladih koji podržavaju ustašku ideju, Zurof kaže da to zavisi u kakvim sredinama odrastaju i budu vaspitavani.

- Tu je zakazalo obrazovanje, ali i političko vođstvo demokratske Hrvatske, posebno Franjo Tuđman. Iako se on borio protiv ustaša, i iako su mu ustaše ubile brata, i iako je bio partizan, on je postao hrvatski nacionalist. To je uradio zbog političkih razloga jer je želio postati predsednik - precizan je Zurof.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.12.2016. 22:01
Gospodine Zurof pa Hrvatskoj je tradicija fa,šizam.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online