Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.01.2017.
07:34
aljazeera.net, Vestionline A

"Rusija i Dodik ne sanjaju isti san"

"Poslednjih dana neki mediji na Balkanu stvarali su privid jake podrške Rusije politici predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Cela ta priča bila je usmerena na stvaranje utiska da iza Dodika i njegovih državotvornih ideja stoje uticajne snage", kaže ruska analitičarka Julija Petrovskaja.

Tanjug
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik

"Tvrdilo se, između ostalog, kako je RS izrasla u 'ozbiljnu državu, s velikom perspektivom' i da se može smatrati temeljem buduće srpske zajedničke države. Došlo se čak do upoređivanja Dodika sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je ne samo spasao Rusku Federaciju od raspada nego je i proširio rusku teritoriju.

Štaviše, govorilo se da je Dodik najozbiljniji političar u čitavom srpskom političkom miljeu i da Putin njega tretira kao moćnog igrača svetskog nivoa. U žaru proslave Dana RS-a bilo je svakakvih komplimenata na račun mudre Dodikove politike.

Kako god bilo, sama ruska javnost skoro ništa od toga nije mogla da čuje, s obzirom na to da ruski mediji ne iskazuju ozbiljan interes prema zbivanjima u Bosni i Hercegovini. A kad se nešto piše u kvalitetnoj štampi, tu nema mnogo prostora za pohvale tuđim političarima. Politička elita u samoj Rusiji, zapravo, malo koga doživljava kao političara svetskog nivoa. Moskvu zanima jačanje vlastitog uticaja (pa i na Balkanu) uz što manje troškove.

U testiranju svoje snage Dodik verovatno računa na jaču podršku Rusije. Ali, zvanična Moskva za sada nije raspoložena za tu vrstu polemike, pogotovo na zaoštravanje odnosa sa zapadnim zemljama zbog (za nju) marginalnih pitanja.

Svoju uzdržanost Rusija je već pokazala u septembru tokom Dodikove posete Moskvi, uoči referenduma o Danu RS-a. Putin tada nije zvanično reagovao na pravno-politički sukob u vezi sa tim praznikom iako je sam Dodik predstavio taj razgovor u medijima kao bezrezervnu podršku Rusije.

Štaviše, Ministarstvo inostranih poslova i Kremlj nisu se oglasili ni povodom 25. godišnice RS-a. S druge strane, krajem decembra Moskva je izdala saopštenje u vezi sa 20. godišnjicom uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom. Dakle, zvanična Moskva na svoj način vodi računa o simboličnim pitanjima na ovom prostoru.

Republika Srpska ostaće najvažniji partner Rusije u Bosni i Hercegovini, jer ona smatra da je poslovna klima u njoj mnogo povoljnija za razvoj ekonomskih odnosa i investicije. I Dodik je, naravno, bitan partner, ali pre svega u ekonomskoj saradnji i protivljenju širenju NATO-a na Balkanu.

Ali, Moskva neće postati Dodikov saveznik u ozbiljnom sukobu sa Zapadom. Kremlj je svestan političke težine Milorada Dodika", zaključuje Julija Petrovskaja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online