Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 29.12.2016.
16:54
b92.net A

Dodik i Tramp - šta je prava istina?

Saga povodom toga ko će prisustvovati inauguraciji novog američkog predsednika Donalda Trampa i dalje se nastavlja. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da je dobio još jedan poziv da dođe u Vašington. Stručnjaci, međutim, objašnjavaju da je pravilo da inauguracijama prisustvuju samo strani ambasadori akreditovani u američkoj prestonici.

Reuters
Pozivnica stigla, samo od koga: Milorad Dodik

Od prvog čoveka Republike Srpske Milorada Dodika, do nekadašnjeg komandanta terorističke OVK Ramuša Haradinaja, prethodnih dana su stizale pohvale iz regiona - evo baš mene je pozvao Tramp na inauguraciju. A ko, u stvari, dobija poziv da hladnog januarskog dana stane na tribinu ispred Kapitol hila?

- Direktan poziv od predsednika SAD može da dobije samo jedan državnik, i to su obično ili kanadski premijer ili predsednik Meksika. Niko drugi nije pozvan, pozvani su samo ambasadori i njihove supruge. Znači svako ko tvrdi da je pozvan od predsednika na inauguraciju jednostavno ne govori istinu - naveo je bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić.

Zvaničnici u Vašingtonu sve posmatraju pragmatično, znajući da bi dolazak desetina stranih delegacija znatno otežala sprovođenje ionako ogromnih mera bezbednosti.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu, Obrad Kesić, tvrdi da je Dodika pozvao tranzicioni tim predsednika Trampa, i da nekome to smeta.

- Što se tiče same inauguracije meni je drago što je predsednik primio više poziva. Predsednik i njegova supruga imaju karte za Zakletvu, koje su obezbedili prijatelji iz tranzicionog tima predsednika Trampa. Nas ohrabruje činjenica da Republika Srpske može da prisustvuje na ovaj značajan događaj - rekao je šef Predstavništva RS u SAD.

Američka ambasada u Sarajevu je prethodno odbila da izda službenu vizu Dodiku. Kesić kaže da obrazloženje da on u Vašington ne bi išao kao predstavnik BiH znači da sama ambasada Amerike izdvaja Republiku Srpsku iz Bosne.

Bivši ambasador Vujačić objašnjava da se posle inauguracije održava veliki broj zabava, koje organizuju razne lobističke grupe, a neke od njih i novoizabrani predsednik i prva dama.

- Posle toga ste pozvani na jedan od tih balova. Oni obiđu jedanaest balova to veče. Verovatno postoje još neke zabave na kojima se oni kratko pojave, rukuju se sa nekim, održe govor od dva minuta i na tome se završava - dodao je Vukačić.

Posle inauguracije novog predsednika, početkom februara u Vašingtonu sledi Molitveni doručak, koji ne organizuje Bela kuća, već konzervativna hrišćanska organizacija fondacija Feloušip.

POVEZANE VESTI

Subota 31.12.2016. 20:26
Znaci Mile pozvan a zavidnicima krivo :(
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online