Četvrtak 29.12.2016.
16:54
b92.net

Dodik i Tramp - šta je prava istina?

Reuters
Pozivnica stigla, samo od koga: Milorad Dodik

Od prvog čoveka Republike Srpske Milorada Dodika, do nekadašnjeg komandanta terorističke OVK Ramuša Haradinaja, prethodnih dana su stizale pohvale iz regiona - evo baš mene je pozvao Tramp na inauguraciju. A ko, u stvari, dobija poziv da hladnog januarskog dana stane na tribinu ispred Kapitol hila?

- Direktan poziv od predsednika SAD može da dobije samo jedan državnik, i to su obično ili kanadski premijer ili predsednik Meksika. Niko drugi nije pozvan, pozvani su samo ambasadori i njihove supruge. Znači svako ko tvrdi da je pozvan od predsednika na inauguraciju jednostavno ne govori istinu - naveo je bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić.

Zvaničnici u Vašingtonu sve posmatraju pragmatično, znajući da bi dolazak desetina stranih delegacija znatno otežala sprovođenje ionako ogromnih mera bezbednosti.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu, Obrad Kesić, tvrdi da je Dodika pozvao tranzicioni tim predsednika Trampa, i da nekome to smeta.

- Što se tiče same inauguracije meni je drago što je predsednik primio više poziva. Predsednik i njegova supruga imaju karte za Zakletvu, koje su obezbedili prijatelji iz tranzicionog tima predsednika Trampa. Nas ohrabruje činjenica da Republika Srpske može da prisustvuje na ovaj značajan događaj - rekao je šef Predstavništva RS u SAD.

Američka ambasada u Sarajevu je prethodno odbila da izda službenu vizu Dodiku. Kesić kaže da obrazloženje da on u Vašington ne bi išao kao predstavnik BiH znači da sama ambasada Amerike izdvaja Republiku Srpsku iz Bosne.

Bivši ambasador Vujačić objašnjava da se posle inauguracije održava veliki broj zabava, koje organizuju razne lobističke grupe, a neke od njih i novoizabrani predsednik i prva dama.

- Posle toga ste pozvani na jedan od tih balova. Oni obiđu jedanaest balova to veče. Verovatno postoje još neke zabave na kojima se oni kratko pojave, rukuju se sa nekim, održe govor od dva minuta i na tome se završava - dodao je Vukačić.

Posle inauguracije novog predsednika, početkom februara u Vašingtonu sledi Molitveni doručak, koji ne organizuje Bela kuća, već konzervativna hrišćanska organizacija fondacija Feloušip.

2024 © - Vesti online