Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 26.12.2016.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Misterija Dodikovog puta u Ameriku

Predsednik Republike Srpske pozvan je da prisustvuje inauguraciji novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa, potvrdio je za "Vesti" Dodikov savetnik za politička pitanja dr Nenad Kecmanović.

M. Karović
Neverica u Sarajevu: Milorad Dodik

- Poziv je stigao još pre dve-tri nedelje i svojim očima sam ga video - rekao nam je profesor Kecmanović.

Poziv Dodiku je izazvao nevericu u Sarajevu, tim pre što identičan nije stigao na adresu federalnih zvaničnika. Pojedini bošnjački mediji su zbog toga počeli da spekulišu da je u pitanju podmetačina iz Dodikovog kabineta, pogotovu što se lider RS nije sam pohvalio, već je prvobitnu informaciju objavila banjalučka agencija Srna, pozivajući se na neimenovane izvore.
Ipak, Željka Cvijanović, premijerka RS, u četvrtak je novinarima potvrdila da je još početkom decembra Dodik dobio poziv za prijem u Vašingtonu koji se tradicionalno organizuje povodom preuzimanja funkcije novog američkog predsednika 20. januara sledeće godine.

Inckova upotreba Melanije

Koliko Valentin Incko nastoji da raširi uverenje da se kritički pogled iz Vašingtona prema Banjaluci neće menjati posle dolaska nove administracije, vidi se i po njegovoj tvrdnji da je Trampova supruga, Slovenka Melanija Knaus, kao tinejdžer doživela napad JNA u Sloveniji i koja će se, uveren je Incko, "setiti i ko je napao Bosnu"!

Srna
Nenad Kecmanović

- Dodik je poziv dobio početkom meseca, čini mi se 2. decembra - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

"Vesti" su kontaktirale i Dodikov kabinet, ali je odgovor izostao do zatvaranja ovog izdanja.
Poziv baš Dodiku da prisustvuje, pa makar samo prijemu posle inauguracije, ponovo je otvorio polemiku o tome da bi sa Trampovom administracijom mogla da usledi i promena politike Vašingtona prema BiH, bez dosadašnjeg očiglednog protežiranja Bošnjaka.

- Potpuno je jasno da su prethodnih nekoliko godina američke diplomate u BiH mnogo bliže sarajevskoj političkoj čaršiji, nego što pokušavaju da razgovaraju sa institucijama RS i predsednikom Dodikom. Ambasadorka SAD je prihvatila matricu koju joj je prodao Bakir Izetbegović i mi očekujemo da će nova administracija u Vašingtonu prepoznati sve greške svog sadašnjeg diplomatskog predstavnika, kao i da će prepoznati međunarodni kapacitet politike SNDS-a i predsednika Dodika koja je usmerena na očuvanje mira i stabilnosti u regionu - kaže za "Vesti" Staša Košarac, šef poslaničkog kluba SNSD-a u parlamentu BiH.

Mesta samo za ambasadore

Pojedini mediji u BiH su nastojali da Dodika uhvate u laži, tvrdeći da po ustaljenoj praksi, inauguraciji ne prisustvuju zvaničnici drugih država, već samo strani ambasadori u SAD. Diplomate imaju rezervisana mesta na Kapitolu tokom polaganja zakletve i specijalna mesta preko puta Bele kuće tokom inauguracione parade. Ni u ambasadi SAD u BiH nisu imali informaciju o "spiskovima zvanica na brojne, javne i privatne, događaje koji se dešavaju u vezi sa zvaničnom ceremonijom".

To je otvorilo prostor za podrugljiv zaključak da je Dodika možda pozvalo neko od srpskih udruženja iz SAD.

Bojazan da bi sa dolaskom nove američke administracije mogla da usledi i nova politika prema BiH, indirektno je potvrdio i Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH.
 
- Kada je izabran Tramp slavili su Srbi. Navodno mnogi Srbi šalju poklone porodici Tramp. Međutim, ne verujem da će se Tramp lično interesovati za male zemlje. Američka politika će ostati ista. Ima poznatih republikanskih senatora koji su 10 ili 20 puta bili u Bosni i koji će paziti da ostane očuvan teritorijalni integritet i suverenitet zemlje - otkrio je Incko bečkom "Standardu" sopstvena očekivanja od nove američke administracije.
 
 

POVEZANE VESTI

Sreda 28.12.2016. 23:58
Svaka podrska Dodiku. Covek je jasan, glasan, i pre svega u pravu! Ziveo.....
Sreda 28.12.2016. 23:59
Не верујем да би неко тврдио да је позван ако није позван. Како би се у том случају истина могла сакрити. Дан када Трамп преузима власт није далеко. Тада ће се јасно видети ко присуствује, а ко не. Можда Трамп прави поред званичне и неку приватну фешту. Све једно на коју фешту је неко позван , неко га од овлаштених лица из Трамповог штаба позвао и зар би сада неко измислио позват сам ,а када дође тај дан, нема га тамо. Не верујем баш у тако нешто.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online