Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 14.12.2016.
02:00
Đ. Barović - Vesti A

Mladić nije mogao da sam komanduje

Dok su Srbi u Bosni pokušavali da postignu mirno rešenje, SDA se pripremao za rat i naoružavao, što je kod Srba izazvalo strah i paniku. Ova atmosfera straha i nesigurnosti se pojavila kada su muslimanske paramilitarne grupe počele sa napadima, poput akcije na srpsko selo Večići. Te rastuće tenzije su prerasle u apsolutno bezakonje i teror u trenutku kada je general Ratko Mladić preuzeo komandu nad Glavnim štabom VRS. Ali, on je u Glavnom štabu zatekao tek 12 oficira, od čega pet generala. Nisu Mladić i tih 12 ljudi bili nikakvi superheroji koji su mogli da se suprotstave muslimanskim napadima, kazao je u nastavku iznošenja završne reči odbrane Mladićev branilac Dejan Ivetić.

Reuters
Poslednja odbrana: Mladić sada čeka presudu

On je na ovaj način počeo sa pobijanjem dokaza Tužilaštva o sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu.

- Nasuprot tvrdnji Tužilaštva da je Mladić imao apsolutan autoritet kada je reč o VRS, činjenice govore suprotno. On je 12. maja 1992. dobio zadatak da formira vojsku od niza vojnih grupa u opštinama, oficira i rezervnih oficira, dobrovoljaca i uz činjenicu da ne samo što nije bilo dovoljno kadra koji bi komandovao jedinicama, već su u mnogim slučajevima starešine na terenu radile na svoju ruku. Tužilaštvo tvrdi da je VRS preuzela objekte i strukturu JNA, mada je Glavni štab Armije BiH preuzeo predratno sedište Četvrtog korpusa JNA u Sarajevu - naveo je Ivetić.

Karadžić hteo smenu

Dejan Ivetić je negirao i da su predsednik RS Radovan Karadžić i Ratko Mladić bili u "bratski odnosima".

- Kako se to može uklopiti u činjenicu da je Karadžić dva puta pokušao da smeni Mladića. Prvi put septembra 1993, a drugi put avgusta 1995 - kazao je Ivetić.

On je takođe podsetio i da general Mladić nije mogao da bira komandante korpusa, ali i da bude ravnopravni član Vrhovnog saveta odbrane RS.

- Civilne vlasti nisu proglasile ratno stanje i Mladić je morao da komanduje vojskom u ratu, sa propisima i pravilima koja važe kad nema ratnih sukoba. Istovremeno, on je tek po pozivu mogao da prisustvuje sednicama VSO, ali tamo nije imao pravo glasa - objasnio je Ivetić.
- Mladić je izdavao naređenja na strateškom nivou, a komandanti korpusa bi ih sprovodili u taktičkom smislu - kazao je Mladićev branilac.

Paravojske i zločini

Prema tezi Tužilaštva, paravojnim formacijama u BiH je bilo dozvoljeno da čine zločine.

- Mladić je činio sve da se proteraju i spreče da čine zločine. Na primer, Brnetovi četnici bili su podeljeni u različite brigade i bilo im je zabranjeno okupljanje, Brne je bio proteran iz RS. Drugo, Mauzerovi panteri su osnovani od strane opštine Bijeljina u cilju zaštite grada. Slično je i sa Žutim osama. Jedanaest pripadnika je optuženo, a ostali su proterani iz RS - naveo je Ivetić.

U prepodnevnom delu sednice, Ivetić je odgovarao i na pojedinačne tačke optužnice, a počeo je od događaja u Prijedoru, gde su postojala tri logora, a kasnije je otkrivena i masovna grobnica u Tomašicu.

- Vojska nije odgovorna za Tomašicu i događaje u Prijedoru. Ne postoji nijedno Mladićevo naređenje koje to može da dokaže - poentirao je Ivetić.

POVEZANE VESTI

Petak 16.12.2016. 22:14
Фарса од суђења. Кафкин "Процес" у јави... Ген. Младић нити је крив, нити ће икада бити крив, осим у (мало)умовима душмана које је часно и поштено поб-иједио на бојишту. Цр-кните од муке, јадници - сви смо ми ген. Младић! У то ћете се увјерити у сваком походу на Србе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online