Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.06.2010.
12:51
Srna A

"Majke Srebrenice" prete rušenjem RS

Udruženje "Majke Srebrenice i Podrinja" uputilo je danas otvoreno pismo Predsedništvu BiH, OHR-u, Kancelariji UN u Sarajevu i EUFOR-u u kojem ih poziva da se "ozbiljno pozabave zaštitom i pravom žrtava genocida u Srebrenici", jer ih neozbiljnim pristupom teraju da krenu u rušenje "genocidnog ustavnopravnog poretka''.

"Bojim se da svojim neozbiljnim pristupom terate žrtve genocida da na 11. juli krenu putem rušenja `genocidnog ustavnopravnog poretka`", ističe se u pismu koje je potpisao predsednik Upravnog odbora Udruženja Ibran Mustafić. U pismu se upozoravaju najviše institucije u BiH da ozbiljno shvate nastalu situaciju, jer će u protivnom za svaku novu eskalaciju oni snositi direktnu odgovornost.


Udruženje će, kako je najavilo, nastaviti sa aktivnostima priprema za komemoraciju i ovogodišnji ukop 731 identifikovane žrtve, a naredna aktivnost biće stalna postavka panoa na kojem će pisati istina zasnovana na presudi Međunarodnog suda prave.

U pismu se podseća da je Udruženje pre mesec dana ovim institucijama uputilo zahtev da se na ''15. godišnjicu genocida u Srebrenici žrtve genocida ukopaju uz sve državne i vojne počasti", ali da nisu dobili odgovor.

Prvi projekat koje je Udruženje realizovalo, je isticanje pet zastava "legalne i legitimne internacionalno priznate članice UN, Republike BiH", piše u pismu.

Posle velike antipropagande "institucija koje su počinile genocid", Udruženje je "nagrađeno" rešenjem opštinskih vlasti o uklanjanju zastava u roku od 48 časova, a protiv Mustafića pokrenuta je krivična i prekršajna prijava "MUP-a RS, koji je po presudi Međunarodnog suda pravde jedna od institucija koja je direktni počinilac genocida".

Na ovu represivnu meru Udruženje je uzvratilo izradom četiri panoa veličine osam puta dva metra na kojima su napisane parole koje direktno proističu iz presude Međunarodnog suda pravde.

U pismu se navodi da je posle svega Mustafiću uručen novi poziv da se javi u Policijsku stanicu, ali da se on nije odazvao jer nije počinio nikakvo krivično delo, već je "žrtva genocida i nema pravo da se odaziva na pozive institucije koja je počinila genocid".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.07.2010. 02:41
p.rije 15godina nazalost njihove muske glave su takodje bili mnogo ratoborni. nisu to nikakve "zene crnom",vec silajdziceva produzena ruka. jos ako im se pridruzi kandiceva?????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online