Ponedeljak 21.06.2010.
12:51
Srna

"Majke Srebrenice" prete rušenjem RS

"Bojim se da svojim neozbiljnim pristupom terate žrtve genocida da na 11. juli krenu putem rušenja `genocidnog ustavnopravnog poretka`", ističe se u pismu koje je potpisao predsednik Upravnog odbora Udruženja Ibran Mustafić. U pismu se upozoravaju najviše institucije u BiH da ozbiljno shvate nastalu situaciju, jer će u protivnom za svaku novu eskalaciju oni snositi direktnu odgovornost.


Udruženje će, kako je najavilo, nastaviti sa aktivnostima priprema za komemoraciju i ovogodišnji ukop 731 identifikovane žrtve, a naredna aktivnost biće stalna postavka panoa na kojem će pisati istina zasnovana na presudi Međunarodnog suda prave.

U pismu se podseća da je Udruženje pre mesec dana ovim institucijama uputilo zahtev da se na ''15. godišnjicu genocida u Srebrenici žrtve genocida ukopaju uz sve državne i vojne počasti", ali da nisu dobili odgovor.

Prvi projekat koje je Udruženje realizovalo, je isticanje pet zastava "legalne i legitimne internacionalno priznate članice UN, Republike BiH", piše u pismu.

Posle velike antipropagande "institucija koje su počinile genocid", Udruženje je "nagrađeno" rešenjem opštinskih vlasti o uklanjanju zastava u roku od 48 časova, a protiv Mustafića pokrenuta je krivična i prekršajna prijava "MUP-a RS, koji je po presudi Međunarodnog suda pravde jedna od institucija koja je direktni počinilac genocida".

Na ovu represivnu meru Udruženje je uzvratilo izradom četiri panoa veličine osam puta dva metra na kojima su napisane parole koje direktno proističu iz presude Međunarodnog suda pravde.

U pismu se navodi da je posle svega Mustafiću uručen novi poziv da se javi u Policijsku stanicu, ali da se on nije odazvao jer nije počinio nikakvo krivično delo, već je "žrtva genocida i nema pravo da se odaziva na pozive institucije koja je počinila genocid".

2024 © - Vesti online