Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 13.12.2016.
10:15
Vestionline A

O, licemerja! Hrvatska: Srbi da reše problem nacionalnih manjina

Da li je to nalog iz SAD ili Evropske unije - da neoustaški režim koristi neverovatnu priču u blokiranju Srbije u otvaranju poglavalja 26 u pregovorima sa EU, ili Hrvati sami nemaju mere - tek, ministar spoljnih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir izjavio je da Srbija na svom putu ka EU mora da sprovede određene standarde, među kojima je i pitanje zaštite nacionalnih manjina.

Reuters
Davor Ivo Štir: Podržavamo Srbiju da ispuni standarde u vezi s nacionalnim manjinama

- Srbija na svom putu prema EU mora da implementira niz stvari, očekuje se sprovođenje određenih standarda. Pitanje pune zaštite nacionalnih manjina jedno je od tih pitanja. Od Srbije očekujemo da reši ta pitanja - rekao je on u ponedeljak uveče u Briselu, preneli su hrvatski mediji.

Hrvatska, kako je dodao, podržava Srbiju da ispuni te standarde i krene dalje prema punopravnom članstvu u EU.

Štir je ovo izjavio pošto je premijer Srbije Aleksandar Vučić napustio Brisel, jer je Hrvatska blokirala Srbiji otvaranje poglavlja 26 u pregovorima s EU, preneo je Indeks.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.12.2016. 23:06
Штир је додао да Хрватска подржава Србију у испуњењу тих стандарда и кретању даље према пуноправном чланству. Хрватски медији су јутрос објавили да уз Хрватску, примедбе на отварање поглавља 26 има и Бугарска. Наводећи да су информације незваничне, Хрватска радио-телевизија је саопштила да се хрватске примедбе односе на школске уџбенике на хрватском језику, а бугарске на одржавања верских служби на мањинским језицима. Медији прецизирају да је Србија почела рад на уџбеницима тако што постојеће књиге за основне школе преводи на хрватски, али не и да ради на посебним уџбеницима намењеним припадницима хрватске заједнице, док се у вези са средњом школом још ништа не ради.
Četvrtak 15.12.2016. 23:08
Колико је мени познато сваки озбиљан лингвиста ће рећи да су српски и хрватски исти језик. Ако је проблем у писму, то се лако решава билатералним споразумом. Србима у Хрватској ћирилични уџбеници, Хрватима у Србији латинични. Код Бугара ми није јасно у чему је проблем? Живим у Новом Саду и град је пун цркава на којима се служи на разним језицима. Тако се, на пример, у највећој католичкој цркви у самом центру града миса служи на мађарском, док се у Петроварадину, где је проценат Хрвата највећи, мисе и други верски обреди служе на хрватском језику. Поред тога, ту су и друге цркве у којима се служи на русинском, словачком итд... Уколико у деловима Србије у којима су Бугари најбројнији не постоје храмови Бугарске православне цркве, то свакако није проблем републике Србије. Не постоји ни једна препрека да Бугарска црква изгради храмове и пошаље свештенике за своје вернике у Србији.
Četvrtak 15.12.2016. 23:10
А шта је са Србима у ХР? Зашто ЕУ ћути и прелази преко хрватских испада када одлично сви знамо какав статус је Србима тамо и каква су им права...!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online