Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.12.2016.
20:05
www.dw.com, Vestionline A

Dojče vele: Kako konačno upokojiti ustašku NDH?

"Hrvatske vlasti nikako ne uspevaju da se na pravi način suoče sa aktuelnom pojavom i efektom najtežeg desničarskog revizionizma - u Jasenovcu", piše Dojče vele.

facebook.com/Croatia LINKS
Nije svaki Hrvat ustaša, ali je svaki ustaša Hrvat...

"Više od mesec dana je prošlo otkako je u gradiću Jasenovcu otkrivena spomen-ploča sa uklesanim natpisom "Za dom - spremni". Naravno, reč je o ustaškom pozdravu, kao i o lokaciji nadomak spomen-područja nekadašnjeg koncentracionog logora iz doba NDH.

Spomenik koji već danima izaziva javnu diskusiju, podigli su veterani HOS-a za 11 pripadnika svoje jedinice poginulih na jasenovačkom području u ratnim okršajima od 1991. do 1995.g. Ali, čini se da se, prema svim reakcijama, taj kameni spomen pretvara prvenstveno u posvetu navedenom starom ozloglašenom pozdravu, navodi DW u tekstu 'Kako upokojiti NDH'?" 

Glavno pitanje koje neugodno odzvanja Hrvatskom glasi: kako je bilo moguće da taj poklič osvane baš tamo gde su njegovi poklonici, hrvatski sledbenici fašista i nacista, pobili najviše ljudi, mahom civila - Srba, Jevreja, Roma, pa i Hrvata antifašista i komunista? 

"Preko 80.000 žrtava ustaškog konc-logora poimence je nabrojano po staklenim tablama jasenovačkog muzeja u senci monumentalnog Kamenog cveta Bogdana Bogdanovića. Logorski kompleks pružao se duž leve obale Save, do Stare Gradiške, a i na drugu, bosansko-hercegovačku stranu. " 

Ali odgovor na gornje pitanje, piše DW, možda valja tražiti u proširenju enigme, budući da su se pre Jasenovca slični natpisi pojavili na mnogim drugim mestima u Hrvatskoj, u raznim oblicima. Može se definitivno reći da hrvatske vlasti generalno izbegavaju suočavanje s tim problemom koji bi, u protivnom, mogao dosta jednostavno da se raščisti. 

Ustaške oznake su zabranjene po nekoliko prekršajnih zakona i sve propratne kontroverze ne bi trebalo da predstavljaju tako veliku praktičnu poteškoću, samo kad bi bilo one famozne političke volje za hvatanje ukoštac sa vlastitim sramotama. 

U iščekivanju daljeg (ne)reagovanja hrvatskih vlasti povodom jasenovačkog i sličnih primera političke klopke, piše Dojče vele, vredi istaći poučni drugačiji slučaj sa hrvatskim pravosuđem koje je proletos uvažilo mišljenje državnog tužilaštva o ispadu fudbalskog reprezentativca Džoa Šimunića. On je krajem 2013. godine animirao tribine na stadionu u Maksimiru, više puta izvikujući u mikrofon "Za dom", a veliki broj navijača uzvraćao mu je sa "Spremni". 

"Tužilaštvo je uložilo žalbu na rešenje prvostepenog suda zbog suviše niske novčane kazne, a viša pravosudna instanca potom je uvažila stav da je Šimunić "bio svestan da uzvik ’Za dom’, uz otpozdrav ’Spremni’, simbolizuje zvanični pozdrav za vreme totalitarnog režima NDH, odnosno da kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove verske i etničke pripadnosti, kao i trivijalizaciju žrtava zločina protiv čovečnosti", zaključuje DW.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online