Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.12.2016.
06:10
B. Simonović - Vesti A

Podmukla osveta mafije i politike (1): Platio danak radoznalosti

Jovo Martinović je novinar iz Crne Gore koji je tragao za istinom o ratnim zločinima na Kosovu, trgovini ljudskim organima, krijumčarenju oružja i droge, delovanju kriminalne grupe Pink panter. Sada je u tamnici u Spužu, pod optužbom da se bavio trgovinom narkoticima.

commons.wikimedia.org/Igycg
Crnogorski novinar osuđen kao narkodiler

U odbranu Martinovića ustale su brojne svetske medijske kuće, organizacije i ambasade EU, potvrđujući sumnju pojedinih domaćih redakcija, da je njihov kolega zapravo žrtva osvete mafijaša u sprezi sa politikom. "Vesti" donose priču o pravosuđu u "slučaju Martinović", gluvom na apele najuglednijih svetskih organizacija za slobodu javne reči, koje su zahtevale da se crnogorskom novinaru omogući pravedno suđenje.

Združena akcija

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore i u saradnji sa Upravom policije i Tužilaštvom Hrvatske, okončana je višemesečna policijska akcija koja je sprovođena pod kodnim nazivom Mak, a u Hrvatskoj pod nazivom Hunt, u okviru koje su podnete krivične prijave protiv osamnaest osoba iz Crne Gore i jedanaest iz Hrvatske pod sumnjom da su počinili krivična dela neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga, odnosno stvaranja kriminalne organizacije.

Ova vest je, 21. oktobra prošle godine, objavljena na najudarnijim mestima svih glasila u regionu, a naročito u Crnoj Gori gde se, kako je nagovešteno, nalazilo žarište, "mozak" ove organizacije i gde se od tada vodi poseban sudski postupak protiv tzv. crnogorskog dela te organizacije.

Pola godine ćutnje

Sve je gotovo pola godine bilo obavijeno velom ćutanja i sumnji pa ni odlučno negiranje Jova Martinovića da ima bilo kakvih veza sa organizovanim kriminalom i udela u trgovini drogama, koje je isticao u prvim saslušanjima pred tužiocem i istražnim sudijom, nije imalo odjeka. Tek kad je konačno obelodanjena optužnica, koju potpisuje Mira Samardžić, bilo je jasno da su dokazi protiv Jova Martinovića tanušni i na staklenim nogama, odnosno da se, po svemu sudeći, pravi-zdravi čovek u pogrešnom trenutku našao na pogrešnom mestu i u pogrešnom društvu i platio danak svoje profesionalne znatiželje.

Kao kolovođa i organizator ove kriminalne grupe označen je Duško Martinović, odranije poznat policijama širom Evrope kao član zloglasne međunarodne kriminalne družine Pink panter", koji je svojevremeno u Francuskoj osuđen na 12 godina robije zbog oružane pljačke izvršene 2005. godine u jednoj juvelirnici u Sen Tropeu iz koje su odneti dragulji i nakit vredni više od dva miliona evra.

I Duško Martinović, i svi ostali koji su se pre više od 13 meseci našli u ovom kolu pod sumnjom da su počinili ozbiljna krivična dela, za koja je zaprećena višegodišnja zatvorska kazna, pali su, međutim, u zasenak Jova Martinovića, iako se on po proceni specijalnog crnogorskog državnog tužioca za organizovani kriminal našao tek na sedmom mestu na lestvici odgovornih. Jer, naspram svih ostalih njihovih biografija i reputacije, jedino pravo i veliko iznenađenje da se na spisku kriminalaca nađe i njegovo ime predstavljao je, zapravo, Jovo Martinović.

Džakovi puni birane droge

Na spisku osumnjičenih za trgovinu narkoticima, iz Crne Gore su se našli Duško Martinović (43), Dejan Jablan (47), Igor Vušurović (46), Vaso Perović (44), Rebeka Luis Džekobs Šur (47), Dejan Rutović (36), Branka Stanišić (45), Milan Marić (32), Jovo Martinović (41), Marko Šaković (30), Maljota Đurašević (39), Željko Vujačić (34), Marija Milovanović (29), Željko Vujović (57), Zlatko Romanović (42), Namik Selmanović (35) i dve, u tom času, nepoznate osobe.
Prvog dana je pohapšeno njih deset, četvoro se još od ranije nalazilo u zatvoru zbog drugih krivičnih dela, za dvema je raspisana međunarodna poternica pošto su se u tom trenu nalazile izvan Crne Gore, a na identifikaciji preostale dve se intenzivno radilo.
Policije u Crnoj Gori i Hrvatskoj su u ovoj akciji zaplenile 3,3 kilograma kokaina, pola kilograma hašiša, 800 tableta ekstazija, 100 grama amfetamina - sve u Hrvatskoj, a u Crnoj Gori - 1,55 kilograma heroina 21 kg marihuane i kilogram smeše koja služi za mešanje sa heroinom.

Među kriminalcima se našao ovaj četrdesettrogodišnji ekonomista, rodom iz Župe Nikšićke, stalno nastanjen u Podgorici, čovek koji se dve decenije uspešno bavi istraživačkim novinarstvom i bori upravo protiv najtežih i najopasnijih oblika organizovanog kriminala, ratnim zločinima, trgovinom oružjem, drogom, čak i ljudskim organima.

Radeći uglavnom za velike i poznate evropske i svetske informativne kuće, Jovo Martinović je bio direktno, na ovaj ili onaj način, uključen u više delikatnih, pa i veoma rizičnih, smrtno opasnih istraživačkih novinarskih poduhvata i tako stekao ugled i reputaciju slobodnog novinara-istraživača na čije su se izvore, veze i pomoć oslanjali mnogi ugledni i proslavljeni majstori od pera i kuće koje drže do istine, ugleda i dostojanstva profesije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online