Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 04.12.2016.
21:40
Informer A

Dramatično upozorenje iz SAD-a: Treći svetski rat bi mogao da počne u Crnoj Gori

Crna Gora je "tempirana bomba" koja bi vrlo lako mogla da izazove treći svetski rat i direktni sukob Rusije i Sjedinjenih Američkih Država!

Reuters
Ulazak Crne Gore u NATO bi doneo ogromnu nestabilnost

Ovo dramatično upozorenje objavio je ugledni američki Institut za mir i prosperitet "Ron Pol", čiji analitičari procenjuju da je Crna Gora "najplodnije tlo" za novi globalni sukob i da je zato ni slučajno ne treba primati u NATO pakt!

Crna Gora je tempirana bomba koja samo čeka okidač. Podeljena na proruske i antiruske frakcije, Crna Gora predstavlja savršen stožer za veći konflikt SAD i NATO i Vladimira Putina
Izvod iz američke analize

Crna gora je duboko podeljena

Autori analize pod nazivom "Nepotrebnost NATO: Da li stvarno treba da branimo Crnu Goru" ocenjuju da je ta država puna tenzija koje bi, prema njihovom mišljenju, mogle da prerastu u građanski rat ili krvavi sukob sa susedima. Američki stručnjaci navode je Crna Gora duboko podeljena na pronatovsku i prorusku struju, a da ova druga osim saradnje sa Moskvom traži i novo ujedinjenje sa Srbijom.

"Međusobni otvoreni sukob ovih dveju struja sigurno bi sa sobom povukao i direktno angažovanje Brisela i Vašingtona, koji imaju obavezu da štite zemlje članice NATO. Ako bi se ovo desilo, Vladimir Putin ne bi ostao po strani i to bi dovelo do novog svetskog rata", upozoravaju analitičari Instituta "Ron Pol".

Američki stručnjaci u svojoj analizi detaljno objašnjavaju zašto smatraju da je Crna Gora "tempirana bomba" opasna po čitav svet. Citiramo jedan deo njihovog teksta:

"Crna Gora je vrelo etno-nacionalnih tenzija koje lako mogu da eksplodiraju u građanski ili rat sa susedima. NATO sporazum podrazumeva da potpisnice pruže pomoć članicama koje su umešane u sukob, a takva obaveza postoji i prema Kosovu i prema BiH... Sukob u Crnoj Gori je opterećen i svealbanskim pokretom koji južnu Crnu Goru smatra delom "velike Albanije", a da ne pominjemo sveslovenski pokret koji želi ponovno ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom i gleda u Rusiju kao u zvezdu vodilju. Crna Gora je, dakle, tempirana bomba koja samo čeka okidač. Njeno članstvo u NATO bi zahtevalo da SAD interveniše u slučaju da neki od ovih sukoba pređu u nasilje. Podeljena na proruske i antiruske frakcije, Crna Gora predstavlja savršen stožer za veći konflikt SAD i NATO i Vladimira Putina, navodi se u ovoj studiji u kojoj se poziva da Crna Gora ne bude primljena u članstvo NATO pakta iako je već dobila poziv za članstvo u ovoj organizaciji", stoji u tekstu.

Crna Gora je izvor tenzija

Vojni analitičar Aleksandar Radić, komentarišući istraživanje, kaže da nimalo nije iznenađen rezultatima studije.

- Na Balkanu postoji čitav pojas mogućih konflikata. Ima razloga za sukobe u BiH, kao i jakih emocija i podela i u Crnoj Gori i Makedoniji. Izbori u Podgorici i ono što je potom usledilo pokazali su koliko je snažan upliv velikih sila u toj državi. Iako Crna Gora još nije članica NATO, ona je jednom nogom već u tom savezu. Ako bi došlo do ozbiljne krize, NATO bi poštovao član 5. Vašingtonskog sporazuma koji podrazumeva "uzajamnu odbranu"... - podvlači Radić.

Na ivici kontrole

Aleksandar Pavić, analitičar Centra za strateške alternative, slaže se da je Crna Gora mogući izvor tenzija.

- Postoji problem sa Milom Đukanovićem, koji je blizak američkoj administraciji koja je izgubila na izborima. Milo podržava globalističke i antiruske tendencije koje su sada znatno oslabljene zbog Trampovog dolaska na vlast. Sve do 20. januara naredne godine, kada Tramp zvanično postaje predsednik SAD, stvari se mogu otrgnuti kontroli. Tu krizu u Crnoj Gori mogu izazvati i antiruske struje da bi posle optužile drugu stranu... - upozorava Pavić

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.12.2016. 07:15
Znaci uticaj us-rane Amerike u Montenergu pada?!Znaci americki placenici u Montenergu gube vlast pa sad izmisljaju nove pretnje.Zato sto ce oni pravi ljudi doci na vlast!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online