Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 27.11.2016.
17:23
Vestionline, Večernji.hr A

"Hrvati najgori u EU"

Zaposleni u uslužnom sektoru u Hrvatskoj, od kojih su većina žene, rade i po tri nedelje bez prekida i bez ijedne slobodne nedelje.

pixabay.com
Hrvati rade i danju i noću i bez ijedne slobodne nedelje 

Rad nedeljom porastao je za 30 odsto, a tek 25 odsto radnika smatra da se njihovo radno vreme uklapa sa porodičnim i drugim obvezama.

To su pokazala istraživanje je koje je ovih dana na konferenciji pod nazivom "Ravnoteža poslovnog i privatnog života 4.0 - izazovi u vremenu digitalizacije" predstavljeno u Briselu u organizaciji Evropen Sandej Alijans. 

Evropa se danas nalazi pred izazovima koji će u velikoj meri uticati na njenu budućnost, među kojima su svakako i demografski, na šta utiču nesigurnost posla i teški i neprimereni radni uslovi, pogotovo u trgovačkom sektoru, piše "Večernji list". 

Stoga je u EU pokrenuta nova rezolucija o slobodnoj nedelji, koju je potpisala i zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir, a tako je ponovno aktualizovala taj problem u Hrvatskoj sa sindikatima, poslodavcima i nadležnim komorama. 

Petir objašnjava kako je digitalizacija radnog prostora i života učinila radnike stalno dostupnim. 

Tako čak i rad koji je do sada bio rezervisan za radno vreme u novim okolnostima prelazi u rad u slobodno vreme pa je nevidljiva jasna granica između onoga što je vezano uz posao i privatnih i porodičnih obaveza. 

Uz to u Hrvatskoj dolazi i do porasta noćnog rada, a iako se često naglašava kako radnik ne sme da radi više od propisane satnice, kao i kako treba da bude više plaćen ako radi nedeljom i praznicima. Praksa to demantuje. 

Zaposleni u uslužnom sektoru u Hrvatskoj, od kojih su većina žene, rade i po tri nedelje bez prekida i bez ijedne slobodne nedelje, iako brojna istraživanja potvrđuju kako rad nedeljom negativno utiče na zdravlje radnika: uzrokuje emocionalnu iscrpljenost, konstantan stres i psihosomatske smetnje. 

Prema Eurostatovoj statistici iz 2015., u Hrvatskoj 35 odsto ljudi radi nedeljom, što je najviše u Evropi. 

Gotovo svake nedelje radi 8,3 odsto hrvatskih radnika, 28,3 odsto ponekad, što nas stavlja i na prvo mesto u EU po radu nedeljom, tvrdi Marijana Petir.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.11.2016. 22:18
Zašto gledate u tudju avliju?Da se utešite?
Utorak 29.11.2016. 17:36
Таман сјутра да јаве да су сви поцркали....свеједно ми !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online