Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.11.2016.
15:52
Index.hr A

Hrvati tvrde da su svi Srbi četnici: Šešelj, vukovarski krvnik, Toma Nikolić, srpski dobrovoljac, Vučić...

Jedna od glavnih tema u Saboru u sredu bila je ulazak Srpske napredne stranke u EPP, zajednicu evropskih stranaka kojoj pripada i HDZ.

Reuters
Andrej Plenković: Želite da uznemirite odnose Hrvata i Srba?

Opozicija u hrvatskom saboru napadala je premijera Andreja Plenkovića i vladajuće jer nisu bili protiv toga iako je kako kažu "Vučić tokom devedesetih bio pobornik politike neosuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, a u svojim govorima tada je podržavao javno ideju Velike Srbije". 

- Šešelj, vukovarski krvnik, Toma Nikolić, srpski dobrovoljac, Vučić, čovek koji je dao neke izjave u Glini, a da ne govorim o izjavama u Sarajevu za Bošnjake... O tim ljudima govorimo. Moje je pitanje - koji je pravi HDZ, onaj koji je zastupao oštre stavove, ili onaj koji je primio srpski SNS u HDZ-ovu evropsku političku porodicu - provocirao je SDP-ov Matić Plenkovića.

Nisu Srbi još postali član

Plenković mu je odgovorio da je bitno naglasiti da se radi samo o pridruženom članstvu i da je pred Srbijom još dug put do Evropske unije.

- Bili smo suzdržani zato što ovaj status pridružene stranke u okviru pregovora o pristupanju sledi status punog članstva, suzdržani smo jer želimo da rešimo otvorena pitanja. Naš je stav bio jasan i principijelan, Srbija ima dug put do EU, a SNS dug put do EPP članstva. Hrvatska će se postaviti principijelno da sva pitanja reši - zaključio je Plenković.

Ali, rasprava se nastavila, u međuvremenu je još nekoliko poslanika Plenkoviću prigovorilo što je HDZ šutke pustio SNS da uđe u EPP.

Svi Srbi su četnici

Zastupnik Damir Tomić, pak, pitao je Plenkovića kada će zatražiti od ministra plagijatora da podnese ostavku, ali i tu su se spominjali Srbi.

- Poslali ste danas poruku da su svi Srbi četnici. Jeste li svesni toga? Možda bi bilo bolje da ste se ugledali na gđu Merkel koja je razrešila dvoje ministara u svojoj Vladi zbog plagiranja - dodao je Tomić.

Plenković: Očekivao sam više 

Plenković je takvim pričama odlučio stati na kraj, a u svom kratkom govoru napao je Matića i još neke pitajući ih što oni zapravo žele, a optužio ih je da potiču demagogiju.

- Podstiče se demagogija, populizam podstičete, ja i moja vlada borićemo se protiv toga. Želite li uznemiriti odnose između Hrvata i srpske nacionalne manjine, šta želite? Želite narušiti odnose, nećete uticati na politiku vlade, mi smo tu da rešimo probleme sa susedima koji se gomilaju već 25 godina. Očekivao sam viši stupanj političke odgovornosti - rekao je Plenković i time zaključio ovu raspravu. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online