Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.11.2016.
01:11
D. Dekić - Vesti A

Nož u leđa Srpskoj

Ukoliko parlament usvoji Izmene krivičnog zakonika, u Srbiji bi svako ko pomene da u Srebrenici nije bilo genocida mogao da završi u zatvoru do pet godina. Prema oceni dela javnog mnjenja, ovim korakom se Beograd sprema da nastavi s poslušnošću Briselu, a posebno Berlinu, pošto je reč o jednom od sedam nemačkih uslova o prevazilaženju prošlosti iz 2012. u kome se se kaže da korak Beograda unazad predstavljaju tumačenja da u Srebrenici nije bilo genocida.

Srna
Srpske žrtve zanemarene: Spomenik stradalnicima u Bratuncu

Sada se ide u susret nemačkim zahtevima, iako Sarajevo uporno negira RS pravo na samo postojanje tezom o genocidnoj tvorevini.

Ministar pravde Nela Kuburović, do 2008. sudijski pomoćnik, a potom činovnik ministarstva, kaže da ima obavezu da ispuni odluke Saveta EU. Ona je objasnila da je reč o negiranju pravosnažnih odluka o genocidu domaćih i Međunarodnog suda osnovanog Rimskim statutom iz 2002, koji je do sada presudio samo u slučaju Konga. Ona kaže da nije isključeno da će Međunarodni sud doneti još neke presude.

Mačku o rep

Sličan zakon o kažnjavanju negiranja genocida usvojen je u FBiH 2014. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tada je poručio da on nema pravnu snagu na teritoriji RS i da "mogu da ga okače mačku o rep".

Pri tom, u utorak je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz o odbijanju te zemlje da učestvuje u osnivačkom Rimskom statutu. Taj sud ne priznaju ni SAD i Kina.

Ovakav potez je sigurno zabijanje noža u leđa Republici Srpskoj, tumači za "Vesti", direktor Instituta za istraživanja srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević.

- Ako izbegavamo da genocidom nazovemo zločine nad Srbima u BiH, Hrvatskoj i na Kosmetu, zašto bi to važilo za Srebrenicu - tumači Ivanišević za "Vesti".

On ističe da u Srebrenici nije bilo genocida.

- Imam dokaze za to jer nije bilo civilnih žrtava rata u kriznom periodu jula 1995. - kaže Ivanišević.

Miloš Šolaja, profesor iz Banjaluke: Istina mimo suda

Profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka Miloš Šolaja kaže da EU svaku diskusiju svodi na slepu poslušnost.

- Međunarodni sud jeste doneo odluku o parcijalnom genocidu i u redu je da se uvažava nezavisnost sudstva, ali to ne znači da je tačna u istorijskom i političkom smislu. Zato me sve podseća na verbalni delikt uoči raspada SFRJ da se ništa ne sme govoriti, ni sporiti - kaže Šolaja za naš list i navodi primer da se i danas diskutuje o Pelopeneskim ratovima s aspekta istorije i politike.

On ukazuje da je Fahrudin Radončić, lider partije koja učestvuje u vlasti u FBiH, pred sudom u Prištini rekao da je Ramiz Delalić od SDA tražio milion maraka jer je po njihovom nalogu ubio srpskog svata u Sarajevu i započeo rat u BiH.

- Vidimo da i na suđenju Naseru Oriću izbijaju sporne stvari vezane za Srebrenicu, što govori da nešto što je sud presudio ne znači da je tačno u istorijskom smislu- kaže Miloš Šolaja.

Veći Evropljani od EU

Srna
Vlast ne razmišlja: Miloš Jovanović

U parlamentu je DSS tražio da odredba o genocidu bude izbrisana iz zakona, a potpredsednik te stranke i docent na beogradskom Pravnom fakultetu Miloš Jovanović objašnjava za "Vesti" da srpska vlast hoće da ispoštuje odluku Saveta ministara EU iz 2014. o harmonizaciji Krivičnog zakonika u pogledu negiranja i relativizacije genocida i zločina protiv čovečnosti.

- To ni većina članica EU nije sprovela u potpunosti. Finska, Švedska i Velike Britanija nisu uopšte, pa je kod njih sloboda izražavanja potpuna i ne proizvodi pravne posledice, već eventualno samo društvenu osudu. U Francuskoj na sud ide samo neko ko kaže da holokaust nije zločin, a isto je u Nemačkoj, Austriji, Belgiji i Rumuniji, dok Poljska tretira komunističke zločine - kaže Jovanović.

On ukazuje da Srbija bez razmišljanja i iz neznanja prihvata preporuke iz Evrope, a da je ministarki pravde Neli Kuburović očito neko rekao da treba ispunjavati sve uslove na putu ka EU.

Šešelj ide do Ustavnog suda

U Skupštini Srbije, lider radikala Vojislav Šešelj je ponovio poznati stav da u Srebrenici nije moglo biti genocida, iako se zločin dogodio i srpskom narodu je naneta sramota.

- Dakle, ako sud kaže da je neko počinio genocid, ja ne smem da izjavim da sud nema pojma, da je napravio grešku - kazao je Šešelj.

Poslanica njegove stranke Vjerica Radeta najavila je da će u slučaju usvajanja odredbe o negiranju genocida SRS tražiti ispitivanje ustavnosti.

- Nikada niko ne može zabraniti nekome da kaže ono što misli jer je to kršenje Ustava. Ministarka pravde je iznela skandaloznu rečenicu da je formulacija zakona dobra jer nam je predlog napisan u EU - rekla je Radeta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online