Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 17.11.2016.
18:03
Đ. Barović - Vesti A

Karadžić tvrdi da rak kosi zatvorenike

Haški tribunal pokrenuo je istragu o tvrdnji prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića da su u sudskom pritvoru u Ševeningenu učestala maligna oboljenja. Sudija Teodor Meron rekao je da je Tribunal, nakon ponovljenih Karadžićevih tvrdnji da je među pritvorenicima povećan broj oboljelih od raka, angažovao dvojicu nezavisnih lekara koji sprovode istragu.

Tanjug/AP
Pismo brige: Karadžić pritisnuo Tribunal

Haški tribunal pokrenuo je istragu o tvrdnji prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića da su u sudskom pritvoru u Ševeningenu učestala maligna oboljenja. Sudija Teodor Meron rekao je da je Tribunal, nakon ponovljenih Karadžićevih tvrdnji da je među pritvorenicima povećan broj oboljelih od raka, angažovao dvojicu nezavisnih lekara koji sprovode istragu.

- Njihov izveštaj očekujemo do kraja novembra ili početkom decembra - istakao je Meron.

Prvi predsednik Srpske ovaj zahtev je uputio početkom oktobra prošle godine potkrepljujući ga činjenicom da je od kada je u pritvoru, od 2008, među haškim pritvorenicima je otkriveno čak 11 slučajeva karcinoma, a osam pritvorenika je teško bolesno.

Da podsetimo, "Vesti" su prve ukazale na problem velikog procenta srpskih optuženika koji su u Haškom tribunalu oboleli od najopakije bolesti.

Poslednji sa spiska umrlih je bivši predsednik RSK Goran Hadžić kome je, doduše u Hagu, ustanovljen tumor na mozgu, pa je bukvalno pušten da umre u Srbiji. Pre njega, u zatvoru u Portugalu je preminuo i general Mile Mrkšić tako što mu je sa zakašnjenjem otkriven rak pluća.
Međutim, u Hagu su od raka oboleli lider radikala Vojislav Šešelj, te general VRS Radoje Miletić.
Sa istovetnim problemima u Hagu su borili i generali Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević i bivši šef DB Jovica Stanišić.

Reuters
Teodor Meron

Spisak obolelih u Haškom tribunalu završava se sa nekada čelnim ljudima Srpske - Radovanom Karadžićem i generalom Ratkom Mladićem.

General Mladić je u Hag stigao posle tri moždana udara, a Karadžić je avgusta prošle godine bio podvrgnut operaciji, a doktori nisu uspeli da mu reše problem povišenog šećera i visok krvni pritisak.

On se nedavno požalio da u pritvoru nije mogao da nastavi da se pridržava verskog načina života i istočnjačke i narodne medicine, kao i da mu nije dozvoljeno da uzima suplemente.
- Čudna pravila onemogućila su me da preduzmem preventivne korake u očuvanju zdravlja - rekao je Karadžić.

Samoubistva

Podsetimo, Slobodan Milošević je 2006. preminuo od srčanog udara, a generali Vojske RS Đorđe Đukić, Momir Talić i Milan Gvero su preminuli ubrzo pošto su pušteni na privremenu slobodu. Bivši gradonačelnik Vukovara Slavko Dokmanović i predsednika RSK Milan Babić su se ubili u svojim ćelijama.

POVEZANE VESTI

Subota 19.11.2016. 23:08
Briga o zdravlju pritvorenika u Sheveningenu je katastrofalna i vodi je lekar opšte prakse koji nikad ranije nije radio sa pacijentima. To za “EuroBlic” tvrdi advokat Miloš Šaljić, član tima odbrane generala Ratka Mladića pred Haškim tribunalom, komentarišući prekjučerašnju odluku tribunala da po zahtevu prvog predsednika RS Radovana Karadžića konačno otvori istragu o velikom broju teško obolelih u Pritvorskoj jedinici u Sheveningenu. Ističući da je ovo prvi put da je Haški tribunal uzeo u razmatranje dugogodišnje pritužbe da su pritvorenici uskraćeni za adekvatnu lekarsku pomoć, Šaljić kaže da je “čak i laicima vidljivo” da je stopa obolelih i umrlih u haškom pritvoru “dramatično veća od normalne”.
Subota 19.11.2016. 23:09
- Zdravstvena zaštita u pritvorskoj jedinici je očajna. Za preglede pritvorenika zadužen je samo jedan lekar opšte prakse, koji, što je najgore, nikad ranije nije radio taj posao već je bio zaposlen u administraciji. Ratko Mladić je pre de godine samo pukim slučajem ostao živ pošto ga je taj lekar poslav na pregled specijalisti tek nakon što je doslovno pao u postelju. U boolnici su iz Mladićevih pluća tada izvadili četiri litra vode i čudom su se čudili kako ga haški lekar ranije nije poslao na operaciju – priča Šaljić.
Subota 19.11.2016. 23:10
On dodaje da nije optimista da će Haški tribunal, postupajući po Karadžićevom zahtevu, istragom utvrditi da je za brojne smrtne slučajeve pritvorenika odgovorna neadekvatna lekarska briga. - Ne verujem da će ikog proglasiti krivim za to što su potpuno zdravi ljudi u Hagu za nekoliko godina teško oboleli ili što je u ćelijama na razne načine do sada umrlo desetak Srba – kaže Šaljić.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online