Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 17.11.2016.
18:03
Đ. Barović - Vesti A
Haški tribunal pokrenuo je istragu o tvrdnji prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića da su u sudskom pritvoru u Ševeningenu učestala maligna oboljenja. Sudija Teodor Meron rekao je da je Tribunal, nakon ponovljenih Karadžićevih tvrdnji da je među pritvorenicima povećan broj oboljelih od raka, angažovao dvojicu nezavisnih lekara koji sprovode istragu.
Subota 19.11.2016.23:08
Briga o zdravlju pritvorenika u Sheveningenu je katastrofalna i vodi je lekar opšte prakse koji nikad ranije nije radio sa pacijentima. To za “EuroBlic” tvrdi advokat Miloš Šaljić, član tima odbrane generala Ratka Mladića pred Haškim tribunalom, komentarišući prekjučerašnju odluku tribunala da po zahtevu prvog predsednika RS Radovana Karadžića konačno otvori istragu o velikom broju teško obolelih u Pritvorskoj jedinici u Sheveningenu. Ističući da je ovo prvi put da je Haški tribunal uzeo u razmatranje dugogodišnje pritužbe da su pritvorenici uskraćeni za adekvatnu lekarsku pomoć, Šaljić kaže da je “čak i laicima vidljivo” da je stopa obolelih i umrlih u haškom pritvoru “dramatično veća od normalne”.
Subota 19.11.2016.23:09
- Zdravstvena zaštita u pritvorskoj jedinici je očajna. Za preglede pritvorenika zadužen je samo jedan lekar opšte prakse, koji, što je najgore, nikad ranije nije radio taj posao već je bio zaposlen u administraciji. Ratko Mladić je pre de godine samo pukim slučajem ostao živ pošto ga je taj lekar poslav na pregled specijalisti tek nakon što je doslovno pao u postelju. U boolnici su iz Mladićevih pluća tada izvadili četiri litra vode i čudom su se čudili kako ga haški lekar ranije nije poslao na operaciju – priča Šaljić.
Subota 19.11.2016.23:10
On dodaje da nije optimista da će Haški tribunal, postupajući po Karadžićevom zahtevu, istragom utvrditi da je za brojne smrtne slučajeve pritvorenika odgovorna neadekvatna lekarska briga. - Ne verujem da će ikog proglasiti krivim za to što su potpuno zdravi ljudi u Hagu za nekoliko godina teško oboleli ili što je u ćelijama na razne načine do sada umrlo desetak Srba – kaže Šaljić.
Subota 19.11.2016.23:10
Da je pritvorska jedinica Haškog tribunala postala grobnica za brojne pritvorenike, posebno Srbe koji su se sumnjičili za ratne zločine, potvrđuje neverovatan niz misterioznih smrtnih slučajeva. Do danas su ostale nerazjašnjene brojne kontroverze o uzrocima smrti bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, a veliku mrlju na rad zatvorskih službenika i Tribunala u vezi s psihičkim stanjem pritvorenika bacila su dva samoubistva koja su se dogodila u pritvorskoj jednici. Prvo je počinio nekadašnji srpski gradonačelnik Vukovara Slavko Dokmanović, obesivši se u svojoj ćeliji, a na isti način život je skončao i nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine Milan Babić.
Subota 19.11.2016.23:11
Od karcinoma, koji im je dijagnostikovan u Hagu, preminuli su generali VRS Momir Talić i Đorđe Đukić, kao i bivši komandant Vojske RSK Mile Mrkšić. Od iste bolesti umro je još jedan dugogodišnji haški pritvorenik i nekadašnji predsednik RSK Goran Hadžić, kao i ratni funkcioner SDS u Bratuncu Miroslav Deronjić, koji je umro od karcinoma nedugo nakon što je iz Sheveningenu prebačen u Švedsku na izdržavanje kazne. U pritvorskoj jedinici tribunala preminuli su i doktor Milan Kovačević iz Prijedora, kome nije ukazana blagovremena pomoć nakon što mu je pukla stomačna aorta, te general VRS Zdravko Tolimir, koji je umro od posledica višestrukih srčanih i moždanih udara. U Hagu je od karcinoma, podsećamo, oboleo i lider srpskih radikala Vojislav Šešelj, koji je kasnije pušten na slobodu.
Subota 19.11.2016.23:12
Karadžiću narušeno zdravlje________ Podnoseći zahtev za istragu zbog mnogo obolelih od raka među pritvorenicima, Radovan Karadžić se sudijama Haškog tribunala požalio da je i njegovo zdravlje u pritvorskoj jedinici ozbiljno narušeno. - Moje zdravstveno stanje, koje je ranije bilo perfektno, značajno se pogoršalo otkako sam u haškom pritvoru – rekao je Karadžić.
Subota 19.11.2016.23:12
Krajišnik: Preduge procedure Bivši “stanar” pritvorske jedinice Haškog tribunala u Ševeningenu Momčilo Krajišnik za “EuroBlic” kaže da je dobro to što je konačno pokrenuta istraga o uzrocima obolevanja pritvorenika. - Zdravstvena zaštita tamo je skromna, a procedure za slanje obolelih specijalistima su preduge. Dobro je što je Karadžić pokrenuo to pitanje – kaže Krajišnik.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)