Četvrtak 17.11.2016.
18:03
Đ. Barović - Vesti

Karadžić tvrdi da rak kosi zatvorenike

Tanjug/AP
Pismo brige: Karadžić pritisnuo Tribunal

Haški tribunal pokrenuo je istragu o tvrdnji prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića da su u sudskom pritvoru u Ševeningenu učestala maligna oboljenja. Sudija Teodor Meron rekao je da je Tribunal, nakon ponovljenih Karadžićevih tvrdnji da je među pritvorenicima povećan broj oboljelih od raka, angažovao dvojicu nezavisnih lekara koji sprovode istragu.

- Njihov izveštaj očekujemo do kraja novembra ili početkom decembra - istakao je Meron.

Prvi predsednik Srpske ovaj zahtev je uputio početkom oktobra prošle godine potkrepljujući ga činjenicom da je od kada je u pritvoru, od 2008, među haškim pritvorenicima je otkriveno čak 11 slučajeva karcinoma, a osam pritvorenika je teško bolesno.

Da podsetimo, "Vesti" su prve ukazale na problem velikog procenta srpskih optuženika koji su u Haškom tribunalu oboleli od najopakije bolesti.

Poslednji sa spiska umrlih je bivši predsednik RSK Goran Hadžić kome je, doduše u Hagu, ustanovljen tumor na mozgu, pa je bukvalno pušten da umre u Srbiji. Pre njega, u zatvoru u Portugalu je preminuo i general Mile Mrkšić tako što mu je sa zakašnjenjem otkriven rak pluća.
Međutim, u Hagu su od raka oboleli lider radikala Vojislav Šešelj, te general VRS Radoje Miletić.
Sa istovetnim problemima u Hagu su borili i generali Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević i bivši šef DB Jovica Stanišić.

Reuters
Teodor Meron

Spisak obolelih u Haškom tribunalu završava se sa nekada čelnim ljudima Srpske - Radovanom Karadžićem i generalom Ratkom Mladićem.

General Mladić je u Hag stigao posle tri moždana udara, a Karadžić je avgusta prošle godine bio podvrgnut operaciji, a doktori nisu uspeli da mu reše problem povišenog šećera i visok krvni pritisak.

On se nedavno požalio da u pritvoru nije mogao da nastavi da se pridržava verskog načina života i istočnjačke i narodne medicine, kao i da mu nije dozvoljeno da uzima suplemente.
- Čudna pravila onemogućila su me da preduzmem preventivne korake u očuvanju zdravlja - rekao je Karadžić.

Samoubistva

Podsetimo, Slobodan Milošević je 2006. preminuo od srčanog udara, a generali Vojske RS Đorđe Đukić, Momir Talić i Milan Gvero su preminuli ubrzo pošto su pušteni na privremenu slobodu. Bivši gradonačelnik Vukovara Slavko Dokmanović i predsednika RSK Milan Babić su se ubili u svojim ćelijama.

2024 © - Vesti online