Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.10.2016.
17:28
Vestionline, Tanjug A

Rasulo unutar SDA: Ko je odgovoran za Srebrenicu?

Dok se čekaju konačni rezultati izbora u Srebrenici unutar SDA Bakira Izetbegovića počelo međusobno optuživanje ko je odgovoran za gubitak te opštine u RS.

Vesti
SDA traži krivca za gubitak izbora u Srebrenici

Zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH Sadik Ahmetović se, kako navodi portal "Kliks", obrušio na visokopozicionirane članove SDA Dževada Mahmutovića i Edina Ramića tim povodom.

Ahmetović je, naime, u sarajevskom "Oslobođenju", "ovaj dvojac" optužio za gubitak načelničke pozicije u Srebrenici. 

Autorski tekst je napisan pre izbora, a Ahmetović je za "Kliks" potvrdio da stoji iza svega što je objavljeno iako napominje da je tekst napisan i redakciji "Oslobođenja" poslat još 1. oktobra, dan uoči lokalnih izbora. 

- Bosanskohercegovačka javnost je verovatno u šoku, no poraz je postao još pre dva meseca. Dovoljno je bilo samo pogledati brojeve iz biračkih spiskova, pa izuzetno lošu organizaciju i nerad na terenu, da svi shvate koliko je situacija alarmantna. Uprkos tome što je stanje svaki dan postajalo sve više zabrinjavajuće, članovi rukovodstva SDA redovno su dobijali umirujuće informacije da je sve pod kontrolom, te zbog toga nisu poduzimali ništa da spreče neminovnu katastrofu - piše u autorskom tekstu Ahmetović. 

Kao glavne krivce za neuspeh Ahmetović označava Dževada Mahmutovića, predsednika Regionalnog odbora Srednje Podrinje i savetnika člana Predsedništva Bakira Izetbegovića i federalnog ministra za izbegle i raseljene Edina Ramića. 

 - Nijedan od njih nije razgovarao sa Srebreničanima. Nijedan od njih ne poznaje situaciju na terenu - piše Ahmetović optužujući Ramića i Mahmutovića da preziru Srebrenicu i Srebreničane. 

Ahmetović navodi da je stekao utisak da Mahmutović i Ramić namerno rade na tome da Srebrenicu ne samo izgube, već i da je ponize i napominje da ovo nije prvi put da SDA gubi u Podrinju zbog njihovih ličnih sujeta. 

 - Ja sam u više navrata razgovarao sa predsednikom Izetbegovićem i rukovodstvom stranke i upozoravao sam ih na propuste. Poštujem hijerarhiju unutar SDA. Ali, očigledno je došlo vreme da neki članovi Predsedništva SDA polože račune za svoje greške, kobne po čitavu državu. Ne smemo zaboraviti da gubitak Srebrenice nije gubitak samo jedne opštinske pozicije i(li) jedne opštine. Ovo je gubitak čitavog eniteta, poraz u borbi za sećanje i pravdu za žrtve genocida, korak prema potpunoj marginalizaciji Bošnjaka u RS-u - stav je Ahmetovića. 

Dževad Mahmutović za "Kliks" kaže da ne želi da komentariše ove navode koji su ispod svakog nivoa te napominje da Srebrenica još uvek nije izgubljena. 

S druge strane, ministar Edin Ramić najavljuje da će "na ove gluposti" odgovoriti pisanim putem. 

Aktuelni načelnik Srebrenice Ćamil Duraković ranije je najavio da će, ako izgubi izbore, javno prozvati sve one koje smatra odgovornim za gubitak ovog grada. 

Prema još uvek preliminarim rezultatima lokalnih izbora u BiH srpski kandidat Mladen Grujičić u značajnoj je prednosti nad Durakoviće, koji, međutim, smatra da još ništa nije gotovo jer predstoji prebrojavanje glasova dijaspore i onih koji glasaju u odusustvu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online