Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.10.2016.
20:24
Đ. Barović - Vesti A

Grujičiću prete smrću!

U Srebrenici je Opštinska izborna komisija u ponedeljak saopštila da zajednički kandidat srpskih stranaka Mladen Grujičić ima oko 1.000 glasova manje nego što je prebrojano na biračkim mestima. Pokušaj da se po svaku cenu preotme izborna pobeda praćen je pretnjama Grujičiću i njegovoj supruzi preko Fejsbuka.

Srna
Teret vlasti: Mladen Grujičić

"Pratićemo tebe i i muža od danas još... imate pozdrav... pamet u glavu", pisalo je u prvoj, prilično nepismenoj, pretećoj poruci Grujičićevoj supruzi. Potom je stigla otvorena pretnja smrću i samom Grujičiću.

On kaže da zna ko je uputio preteće poruke i da se obratio policiji

- Policiji sam dao izjavu, kao i te dve preteće poruke i oni su obećali da će da do kraja ispitati ovaj slučaj. Međutim, ja i svi srpski predstavnici stalno apelujemo da se smire tenzije i da se ne proizvodi dodatna napetost. Verujem da su i Bošnjaci to shvatili zato što su izbori legitiman deo demokratskog procesa u svakoj državi. Pri tom, najmanje je bitno da li će na čelu opštine biti Srbin ili Bošnjak, već koliko će doprineti boljitku cele zajednice. Ćamil Duraković (protivkandidat) nažalost nije učinio ništa ni za svoj ni za srpski narod - ističe Grujičić za "Vesti".

Pretnje smrću osudio je predsednik SO Srebrnice Miloš Milovanović. On je pozvao policiju da istraži slučaj, a Centar javne bezbednosti u Bijeljini saopštio je da se već radi na tome.

- Pretnje moraju da se zaustave i nikome u Srebrenici ne sme da se preti, pa ni novom načelniku Mladenu Grujičiću - naglasio je Milovanović.

U đubretu dve kutije glasova

Sagovornici "Vesti", predstavnici srpske zajednice u Srebrenici, demantuju tvrdnje Opštinske komisije Srebrenice da je Grujičić dobio oko 1.000 glasova manje nego po preliminarnim rezultatima. Oni tvrde da je reč o pokušaju brutalnog lažiranje izborne volje građana. Radomir Pavlović, predsednik SNSD-a za Srebrenicu, priča za "Vesti" da je u Srebrenici situacija napeta.


- Pokušano je sa lažiranjem rezultata, ali smo to uspeli da sprečimo i odmah smo o svemu obavestili nadležne, a tu mislim na policiju i tužilaštvo. Opštinska izborna komisija je saopštila da je navodno došlo do problema na šest biračkih mesta. Međutim, prava istina je da su dve kutije pune ispunjenih glasačkih listića naprasno nestale, bačene su negde u đubre. Ali, ovaj pokušaj lažiranja nije prošao zato što imamo kopije svih listića, i na dva od tih šest izbornih mesta smo već konstatovali da nije bilo nikakvih nepravilnosti i ti rezultati su priznati. Reč je o izbornim mestima: 105P 01 i 105P 02, u mestu Petriča. Ostaje da se sve proveri i u preostala četiri biračka mesta, a uveren sam da će se i na njima ustanoviti da ništa nije bilo sporno - kaže Radomir Pavlović.

Opštinska izborna komisija praktično je priznala svoju grešku i Pavlovićeve tvrdnje zahtevom CIK da odobri ponovo brojanje listića sa četiri sporna biračka mesta. To je saopštio predsednik Opštinske izborne komisije Nermin Alivuković.

Presuda CIK

Pavloviću za pravo daju i poslednji ažurirani podaci CIK BiH za načelnika Opštine Srebrenica obrađeno je 85 odsto biračkih mesta. Po njima je Mladen Grujičić osvojio 3.879 glasova, a Ćamil Duraković 1.631.

Pavlović tvrdi da je Grujičić sasvim sigurno pobedio, a da to ne može da promeni ni broj glasova koji treba da stignu poštom, ili pripadaju kategoriji birača u odsustvu.

- Svi ti glasovi se obrađuju u Centralnoj izbornoj komisiji i naš predstavnik će biti prisutan tokom brojanja. U odsustvu je od ukupno 1.700 glasača glasalo 1.000 ljudi. Kada je reč o glasovima koji stižu poštom, pristiglo je 1.196 od Bošnjaka i 405 od Srba. Sve to treba prebrojati, ali matematika je takva da je Grujičić sigurno pobedio - naglašava Pavlović.

Bošnjački glasovi srpskom kandidatu

Aktuelni načelnik srebreničke opštine i Grujičićev protivkandidat Ćamil Duraković takođe je tražio ponovno prebrojavanje glasova.
- Ukupan broj glasova koji su pripali Grujičiću jednostavno nije logičan - kazao je Duraković, koji je ranije rekao da će ukoliko izgubi na izborima tražiti odgovornost svih bošnjačkih faktora koji su tome doprineli.
On kaže da je na nekim bošnjačkim biračkim mestima dolazilo do poništavanja listića na kojima je bilo zaokruženo njegovo ime.
- Neprirodno je da u mom rodnom bošnjačkom mestu Luka dva glasa dobije Grujičić, a da je nekoliko mojih glasova poništeno - kaže Duraković koji se još nada pobedi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online